Wijn Drinken Als Je Verkouden Bent

Het klinkt als een fabeltje uit het boekje van onze lieftallige oma: wijn zou helpen om een verkoudheid te bestrijden. Tegenwoordig slikken we natuurlijk liever allerhande pilletjes bij de vleet, maar toch vroegen we ons af: helpt wijn drinken ook echt als je verkouden bent? Wij zochten het voor jou uit.

Wijn drinken als je verkouden bent: feit?

In de eerste plaats reageren we bevestigend: een studie van de universiteit van Harvard gaf inderdaad aan dat het drinken van wijn een positieve invloed kan hebben op het bestrijden van een verkoudheid. Het gaat voornamelijk om een preventieve werking: wie regelmatig rode wijn drinkt zou tot 60% minder kans hebben op een verkoudheid, terwijl dat bij witte wijn dan weer oploopt tot maar liefst 88%.

Daar staat dan weer tegenover dat de hoge mate aan tanines in rode wijn heel wat extra gezondheidsvoordelen te bieden hebben. Diezelfde tanines zouden ook bij een reeds bestaande verkoudheid helpen om onze weerbaarheid te verhogen. Wijn drinken als je verkouden bent lijkt dan ook een goed idee te zijn, alhoewel we dat verder ook een stuk relativeren.

Een ander tweejarig onderzoek toonde dan weer aan dat een enkel glas rode wijn de goede DHL-cholosterol helpt te verhogen. Het moet wel gezegd worden: dit onderzoek werd gevoerd bij patiënten met diabetes type 2, waardoor het niet met zekerheid kan gezegd worden dat de invloeden ook in andere gevallen zo groot zullen zijn.

Wijn drinken als je verkouden bent: fictie?

Tegenover de positieve invloeden die wijn ons kunnen aanbrengen, staat dan weer een belangrijk nadeel: alcohol. Alcohol dehydrateert ons lichaam en onderdrukt onze weerstand. Aangezien alcohol ons lichaam remt in zijn strijd tegen de ziektekiemen, worden heel wat voordelen tenietgedaan.

Conclusie

Vooral witte wijn helpt ons lichaam preventief te beschermen tegen de risico’s van een verkoudheid, terwijl het bij een reeds bestaande verkoudheid maar beter achterwege wordt gelaten. Ook bij een preventieve bescherming geldt natuurlijk de regel dat we het maar beter beperken tot een enkel glas per dag en ook een of meerdere alcoholloze dagen per week inlassen.

Hebben we reeds een verkoudheid opgelopen, dan is het belangrijk om de noodzakelijke terughoudendheid aan de dag te leggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een enkel glas rode wijn inderdaad een positieve invloed kan hebben op onze weerbaarheid. Toch maken we het meteen duidelijk dat het belangrijk is om dat dan ook effectief te beperken tot één glas rode wijn. Drinken we meer dan dat, dan zal ons lichaam uitdrogen en verlagen we net onze weerbaarheid. Kortom: de waarheid ligt ergens middenin, maar lieftallige oma heeft zeker niet helemaal gelogen.

Bijkomende opmerking: lang niet alle medicijnen mogen zomaar gecombineerd worden met alcohol. Mogelijks is wijn drinken als je verkouden bent dan ook een heel slecht idee. Lees steeds goed de bijsluiter of vraag raad bij jouw huisarts.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: