Wijn Bij Ossenstaart

welke-wijn-bij-ossenstaart

De geur van een stoofpot met ossenstaart: ons weet het altijd te bekoren. Zeker wanneer we kiezen voor een recept met een zorgvuldig gekozen wijn: de geur moet tot de top vijf huiselijke geuren horen. Overheerlijk, al zeggen we het zelf. Een zorgvuldig gekozen wijn vergt natuurlijk wat kennis van zaken. Lang niet iedere wijn lijkt goed aan te sluiten bij ossenstaart.

Welke wijn bij Ossenstaart – Afhankelijk van de bereiding

Bij ossenstaart kiezen we standaard voor een stoofpot. Door het stoven wordt de grote hoeveelheid bindweefsel dan ook veel malser en weten we de ossenstaart om te toveren tot een schot in de roos. We maken enerzijds het onderscheid tussen een begeleidende wijn bij klassieke gestoofde ossenstaart om nadien ook een bereidingswijn mee te geven en uiteindelijk het bijzonder geval van ossenstaartsoep uit de doeken te doen.

Wijn bij gestoofde ossenstaart

Kiezen we voor gestoofde ossenstaart dan krijgen we een heerlijke bruine saus met stukjes van prei, ui en andere groenten. Het geheel wordt meestal afgewerkt met allerhande specerijen en kruiden. Bij de selectie van een goede wijn bij ossenstaart moeten we hier rekening mee houden. Een rode wijn is alvast een must. De nodige portie pit behoort ook tot de verplichtingen. Daarom kiezen wij bijvoorbeeld steevast voor een rode wijn met voldoende body. We hebben het hier over de Bois Demontlobre op basis van carignan, grenache en syrahdruiven. Zijn pit en stevig smaak weet het zwaar patroon van de ossenstaart goed te relativeren.

Mag het wat meer zijn? Dan kies je voor een dikke wijn op basis van 100% shiraz-druiven. Wat ons betreft staat de Australische Mothersmilk zeker niet mis. In dat geval moet je wel het lachwekkend etiket wegdenken want daarbuiten is het een door-en-door serieuze wijn.

Wijn bij bereiding van gestoofde ossenstaart

Bij het stoven van de ossenstaart kunnen we ook wijn gebruiken. Ook hier dien je te kiezen voor een stevige rode wijn. Je kan teruggrijpen naar de eerder aangeraden exemplarent. Kies je voor zoetere gerechten zoals gestoofde ossenstaart met chocolade en wijn is het een ander verhaal. In dat laatste geval kan een witte Chardonnay zeker niet misstaan.

Wijn en ossenstaartsoep

Iedere sommelier zal je afraden om wijn bij soep te serveren. Ossenstaartsoep vormt echter de enige uitzondering op dit verhaal. Door zijn stevig karakter kan ossenstaartsoep zeker een begeleidende wijn gebruiken. Kies in dit geval voor een zoetere  Madeira wijn zonder al te lange afdronk.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: