Bent u een echte wijnliefhebber?

Bekijk het mooie assortiment met 300+ kwaliteitswijnen van onze partner Wijnhouse.nl.


Bekijk assortiment >

Wijn bij Oesters

Oesters zijn niet alleen een heerlijke opener voor een overheerlijke maaltijd, bovendien laten ze zich ook erg goed begeleiden. Toch is het bij oesters heel belangrijk om een goede wijn uit te kiezen. De delicate smaak van oesters maken het dan ook niet eenvoudig om de best passende witte wijn te selecteren. Wij gingen op zoek en kwamen met enkele opmerkelijke aanraders. Toch keren we even terug naar de essentie en geven we informatie over de echte klassieker.

Klassieke wijn bij oesters

Klassiek grijpt men bij oesters steevast terug naar witte wijn. Oesters hebben dan ook een delicate smaak die een eerder discrete en frisse wijn verkiest. Op restaurant wordt steevast gekozen voor een droge en frisse schuimwijn. Dat is inderdaad zeker een aanrader als begeleider bij oesters.

Muscadet

De klassieker onder de klassiekers is dan weer de Muscadet. De Muscadet is een wijn die afkomstig is van de gebied rond de Loire (Nantes). De gebruikte druivensoort is de Melon de Bourgogne. Deze druivensoort kennen we vooral als een variant met een eerder neutrale smaak. De kracht van de Muscadet schuilt dan ook niet in de druif, wel in het bijzonder gistingsproces. In Frankrijk noemen ze het gistingsproces “sur lies“. Doet het al een belletje rinkelen? Hij weet de oesters uitstekend te assisteren, ze de nodige portie frisheid te bezorgen en de zeesmaak af te laten nemen. Net zoals we van een goede assisterende wijn mogen verwachten. Kan je dan echt niet creatief wezen? Toch wel. Er zijn heel wat alternatieven te bespeuren. Wij geven alvast twee oerdegelijke alternatieven mee.

Alternatieve en krachtigere wijnen

Het is niet altijd even eenvoudig voor zij die vinden dat het toch wat meer mag zijn. Een oplossing vonden we bij de lichte Sylvaner of de Bourgogne Aligoté. Het zijn inderdaad geen krachtige wijnen. Dat is logisch want we willen de delicate oester geen oneerlijke concurrentie bezorgen. Houtgerijpt zijn ze trouwens ook niet.

Beide voorwaarden zijn heel belangrijk, maar verder kan je zeker experimenteren. Kies gewoon voor wijnen met een discrete neus en voldoende mineraliteit. De kernwoorden zijn: fris, droog en strak. Licht? Dat hoeft inderdaad geen verplichting te zijn. Maar erg zwaar kan anderzijds ook niet.

Bent u een echte wijnliefhebber?

Bekijk het mooie assortiment met 300+ kwaliteitswijnen van onze partner Wijnhouse.nl.


Bekijk assortiment >
admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: