Welke Wijn Bij Paddenstoelen?

wijn-bij-paddenstoelen

Bospaddenstoelen doen het altijd goed op het wintermenu. Meestal zijn ze zelf een begeleider bij wildgerechten, maar soms worden ze als smaakmaker geserveerd in combinatie met pasta. Welke wijn bij paddenstoelen? Dat is niet eenvoudig: paddenstoelen vormen een verzamelnaam die bestaat uit talloze varianten. Iedere variant kent dan ook zijn eigen smaak en begeleidende wijn. Wij houden het daarom bij vier klassiekers die sommeliers standaard als paddowijn benoemen: de Pinot Noir, de Nebbiolo, de Pinot Gris en de Chardonnay.

Klassieker onder de klassiekers

De meest bekende paddowijn uit het rijtje moet wel de Pinot Noir zijn. Dit komt door het aardse karakter van de gebruikte druiven zonder aan zuiverheid te hoeven inboeten. Niet onlogisch dat we de Pinot Noir gretig combineren met aardvruchten zoals paddenstoelen en wortelen. De unieke smaak van de Pinot Noir laat zich trouwens uitstekend combineren met parelhoen. Een heerlijk gerecht lijkt geboren.

De Italiaanse Nebbiolo

De Nebbiolo is een druif uit het noorden van Italië. Wijnen met deze druif zijn over het algemeen vrij droog en doen verder een beetje denken aan de eerder aangehaalde Pinot Noir. Aardse tonen is inderdaad ook hier een belangrijk kenmerk. Belangrijk om te weten is dat de Nebbiolo het altijd goed doet in combinatie met alle paddenstoelen maar toch truffels blijkt te verkiezen. Verder raden we een gerecht aan in combinatie met rundvlees, lamsvlees of binnen een herfstige stoofpot. Een gevulde lamsbout? Dat combineren wij standaard met een Langhe Nebbiolo.

Liever een witte wijn?

Het voordeel van paddenstoelen is dat we ze ook met witte wijn kunnen combineren. Toch lijkt lang niet iedere witte wijn bij paddenstoelen aan te sluiten. Er moet gekozen worden voor een witte wijn met aardse tonen, een mineralig karakter en een rijke smaak. Fruitige witte wijnen laat je dan ook beter achterwege. Een Pinot Gris of een Grauburgunder doet het erg goed in combinatie met wilde paddenstoelen. Opgelet: verwar hem niet met Pinot Grigio. Die laatste is veel te fruit om te serveren in combinatie met paddenstoelen.

Mag het wat meer zijn? Probeer dan zeker eens een Chardonnay. Weet wel dat je een Chardonnay niet zomaar met ieder paddenstoelenrecept kan combineren. Romige gerechten zoals Mozzarella portobello’s laten zich dan wel weer goed begeleiden door een Chardonnay. Kies dan voor een variant met voldoende rijkheid en rondheid. De Limoux Chardonnay lijkt ons alvast een aanrader te zijn.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: