Welke wijn bij langoustine? Langoustine, de algemene naam voor de Noorse kreeft, behoort tot de categorie schelp- en schaaldieren. Van dit kreeftachtige schaaldier is alleen de staart eetbaar. In Italië ook wel bekend als ‘scampi’. Vaak wordt dit dier verward met de gamba, omdat deze qua uiterlijk en smaak veel op elkaar lijken. De wijnselectie hieronder kun je dus ook uitstekend serveren bij een gerecht met gamba’s.

Wij raden u de volgende vier wijnen aan bij langounstine:

Smaak en Bereiding

De smaak van de langoustine kun je het beste omschrijven als romig en zoet, maar toch ook verfijnd en zacht. Uiteraard hebben bereidingswijze en de andere ingrediënten in het gerecht invloed op de totale smaakbeleving. De wijn bij langoustine dient daarom afgestemd te worden op het totale langoustine gerecht. Langoustines kunnen op diverse manieren worden bereid, variërend van gepocheerd tot gegrild.

Wijnkeuze

De klassieke stelregel rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis is hier zeker van toepassing. Zeker als je ervoor kiest alleen langoustines in het gerecht te verwerken. Het verfijnde delicate vlees van deze kreeftsoort vraagt om een nobele witte wijn met een verfijnd karakter. Een krachtige wijn met sterke afdronk doet de subtiele smaak van de langoustine teniet. Harmonie tussen wijn en gerecht is dat waar je naar streeft.

Naargelang de bereiding en de overige ingrediënten zorgen de volgende witte wijnen voor een heerlijke wijn-spijscombinatie:

Langoustines, Algemeen:
– Bourgogne uit Beaune (of Chassagne-Montrachet / Puligny-Montrachet)
– Pessac-Léognan
– Chablis (van grand cru- of premier niveau)
Chardonnay (hoge kwaliteit, weinig houtrijping)

Langoustines, Geroosterd:
– Friuli (pinot blanco)

Langoustines, Ragout (met gember):
– Hermitage

Langoustines au Cognac:
– Chablis (premier cru)
– Graves (wit)
– Muscadet Sevre-et-Maine

Langoustines, in combinatie met Bresse-kip:
– Bâtard-Montrachet

Wijn bij langoustine

Met bovengenoemde wijnselectie weet je zeker dat je het langoustine gerecht in harmonie serveert. Blijft de keuze moeilijk, vertrouw dan op de stelregel van de Fransen; Zij zweren bij de samenhang tussen wijn, spijs, bodem en klimaat. Zo is in het Noord-Franse Chablis de bodem opgebouwd uit fossielen van miljarden schelpdieren. Een Chablis past dus gegarandeerd bij dit schelpdier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *