Wijn bij lamvlees? Lamsvlees is niet alleen verfijnd, maar bovendien is de smaak ook grotendeels afhankelijk van de leeftijd van het schapenlam. In de praktijk kunnen we drie varianten onderscheiden: zuiglam (0-60 dagen), gewone lam (2 – 10 maand) en schapenlam (ouder dan 10 maanden). Op basis van dit onderscheid zal ook de aangeraden wijn verschillen. Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met de gekozen bereidingswijze. Wij leggen een en ander uit aan de hand van enkele praktische tips.

Zuiglam (0-60 dagen)

Zuiglam is de duurste maar ook de lekkerste vorm van lamsvlees. Zijn smaak is fijn en licht, waardoor een zware wijn absoluut uit den boze is. Een Baralo of een Bordeaux laten we maar beter in de wijnkelder liggen. Toch fan van een ietwat zware wijn? Verwerk de zuiglam dan in een stoofschotel en voeg specerijen toe. In alle andere gevallen houden we het bij de lichte wijnen.

Een medium-bodied Bordeaux kan dan wel bij gegrilde lamshaas, maar bij lamszwezerik past dan weer beter een witte Bourgogne. Gaat het om gestoofd lamsvlees? Dan grijp je best terug op een Zuid-Amerikaanse medium-bodied wijn. Een Chileense Camenere of een Argentijnse Malbec lijken ons hier het best te passen.

Gewone lam (2-10 maand)

Van zodra een lam ouder is dan twee maand begint het zijn verfijnde smaak al te verliezen. Hier kan het lamsvlees een stevigere wijn gebruiken, zoals we het ook al zagen bij de stoofschotel met specerijen. Inderdaad: een Barolo of een Bordeaux kan zeker. Toch moet je opletten voor speciale bereidingen. Kies je bijvoorbeeld voor lamsgehaktballetjes met tomatensaus, dan moet ook de smaak van zoetzure tomaten voldoende gecompenseerd worden. Hierbij kan je kiezen voor een Italiaanse Montepuliciano of een Sangiovese.

Schapenlam (ouder dan 10 maanden)

Wat ons betreft zouden we het hier over schapenvlees moeten hebben. Van zodra de kritieke grens van 10 maanden overschreden is, verliest het lamsvlees immers zijn uniek karakter. Dat wil lang niet zeggen dat het nu zomaar naar schapenvlees zal smaken, maar toch.

Kies hier de wijnen die je ook bij klassiek schapenvlees zou hanteren. Gaat het om gesmoord schapenvlees dan kies je bijvoorbeeld voor een rode Patrmonio. Liever een gevulde schapenborst? Dan staat een rode Côtes du Jura ook niet mis. De eerder aangehaalde Bordeaux (rood) doet het dan weer goed met koude schapenbout.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *