Welke Wijn Bij Haring?

Dankzij de vette en romige smaak is haring in al zijn varianten bij veel mensen populair. Echter de ziltige smaak, al dan niet gecombineerd met gehakte uitjes en zoet-zuur, maken het wel een uitdaging om bij deze vissoort een fijne en goede wijn te kiezen. Rode wijn en rosé vallen voor de meeste mensen om deze reden dan ook af.

Goede wijn

Wijn bij haring hoort te voldoen aan de volgende kenmerken:

  • Hij is niet hout-gerijpt
  • Heeft bij voorkeur een ‘mineralig’ (afkomstig uit steenachtige grond) aroma
  • Is opwekkend
  • Smaakt fris, mag dus wat bubbels bevatten

Welke wijn bij welk gerecht

Iets meer specifieker bekeken is de wijnkeuze bij haring onder te verdelen in:
Welke wijn bij:
– haringsalade
– haringtartaar
– zoute haring
– zure haring
– en bij gerookte haring

Wijn bij haringsalade

De smaak van haring en appel laten zich goed combineren met een frisse en opwekkende wijn. Een licht alcoholische wijn op basis van appelcider matcht om deze reden dan ook perfect met een haringsalade.

Wijn bij haringtartaar

Haringtartaar gaat goed samen met een niet al te droge wijn afkomstig uit een warmere streek, waardoor het fruit de kans krijgt om de boventoon te voeren. Om het af te maken bevat deze wijn een ruime fruitvulling van bijvoorbeeld witte perzik en kweepeer. Ook een muscadet (druif) wijn is een goede keuze bij haringtartaar.

Wijn bij zoute haring

Wist u dat gezouten haring vroeger een van de meest voorkomende producten binnen het menu was. Zoute haring vraagt om een contrasterende wijn. Appel, druif en meloen geven zoute vis de perfecte balans tussen harmonie en contrast. Rieslingswijnen bevatten een hoge zuurgraad wat deze wijn fris en fruitig maakt en tegelijkertijd een andere smaakbeleving geeft.

Wijn bij zure haring

Juist als het gerecht zuren bevat heeft de begeleidende wijn ook zuren nodig om ervoor te zorgen dat de wijn ‘vriendelijker'(zachter) overkomt. Soave Classico is zo’n lichte, frisse wijn.

Wijn bij gerookte haring

Bij gerookte haring past een licht zoete halfdroge wijn als de Italiaanse Frascati wijn of een volle en krachtige Franse rode wijn met een verfijnd aroma van eikenhout. Welke wijn u ook kiest, volgens een oud spreekwoord is wijn hoe dan ook het meest beschaafde op deze wereld.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: