Gans kan je combineren met verschillende soorten wijn. Het is altijd lastig om een keuze te maken als er zoveel wijnen zijn, dus daarom proberen we je in deze blog tips te geven welke wijn je kan drinken bij gans.

Gebraden gans

Gebraden gans heeft van zichzelf een pittige vrij stevige smaak. Hierbij kan je kiezen voor een rode wijn met een goede body en wat pittig. Je kan het beste kiezen voor een rode wijn uit midden europa.

Gerookte gans

De gerookte gans heeft veel verschillende smaken, rokerig, vettig en zoet. Hier moet je een wijn bij zoeken die van zichzelf ook meerdere smaken heeft zodat die hier goed bij past en niet wegvalt door de smaken van de gans. Je zou bijvoorbeeld een witte Viognier kunnen kiezen of een rode Syrah.

Gans bereiden met wijn

Natuurlijk kan je naast dat je een wijntje drinkt bij de gans, de gans ook bereiden met een heerlijke wijnsaus. Voor deze saus heb je 400 cl witte wijn nodig, 400 cl bouillon, 4 sjalotjes, 250 gram boter, wat dragon, tijm, laurier, peper en zout. Hak de sjalotjes fijn en bak deze lichtjes aan met de kruiden. Blus dit af met de witte wijn en laat dit koken tot de wijn is gereduceerd tot 1/3. Voeg de bouillon toe en kook dit in tot dit is gehalveerd. Zeef dit mengsel en voeg dan de boter toe. De gans kan je gewoon bereiden zoals je dit zelf lekker vind, bijvoorbeeld in de oven. Snijd dan de gans in dunne plakjes en serveer dit met de saus.

Algemeen

Wilde gans word eigenlijk steeds beroemder in Nederland. Eerst werd deze vaak alleen als paté gegeten maar inmiddels op steeds meer manieren. Wilde gans kan je heerlijk combineren met een Chateauneuf-du-Pape of Gigondas wijn. Ook erg lekker is een Himmelstiege Smaragd. Ga je voor de paté probeer dan eens een heerlijke Sauternes.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *