Welke Wijn Bij Arabische Gerechten

welke-wijn-bij-arabische-gerechten

Welke wijn bij Arabische gerechten? De Arabische keuken is vele eeuwen oud en kent een grote diversiteit aan smaken en invloeden. Het Midden-Oosten is van oudsher een van de belangrijkste handelsgebieden van de oude wereld. Uniek gesitueerd tussen het westen en het oosten was hier de ontmoetingsplaats voor handelaren en wetenschappers. Al duizenden jaren lopen de belangrijkste handelsroutes, zoals de Zijderoute, door Arabisch gebied. Met de handelswaar hebben de lokale bewoners ook ingrediënten geïmporteerd en in de plaatselijke keuken geïntegreerd.

Groente en kruiden in Arabische Keuken

Als je Arabische gerechten moet karakteriseren, dan is het gebruik van veel verschillende en verse groentes opvallend. De Arabische keuken maakt veelvuldig gebruik van smaakvolle kruidenmengsels en zeker de vleesgerechten kunnen ook beslist als pikant worden omschreven. Nagerechten zijn tegelijkertijd zoet én kruidig. Hoewel het drinken van wijn bij Arabische gerechten geen traditie is, zeker niet bij de plaatselijke bevolking, is het voor westerse smaakpapillen juist een uitdaging om bij de subtiele smaken van traditionele Arabische gerechten een bijpassende wijn te vinden. Er zijn een aantal basisregels die je hierbij in acht kunt nemen.

Wijn bij pikante Arabische gerechten

Als je eten echt pikant is, doe je er goed aan om geen wijn te selecteren met een al te hoog alcoholgehalte. Een alcoholpercentage van 14% of hoger versterkt juist het branderige gevoel. Daarnaast zal het je smaakpapillen enigszins verdoven waardoor je de subtiliteit van de kruidenmengsels minder proeft. Ook een wijn die van nature veel zuren bevat, kun je beter achterwege laten. De zuren versterken de pittige en sterke smaken, waardoor de balans van je Arabische gerechten verloren gaat. Bij pikante gerechten is het beter om te kiezen voor een fruitige en licht zoete wijn. Het zoete van de wijn blust het branderige effect van pikante kruiden voldoende. Als je fruitige wijn daarnaast ook een kruidig karakter heeft, versterkt het de smaaksensatie van je

Arabische gerechten. Denk bijvoorbeeld eens aan een goede Gewürztraminer, een subtiele Riesling of een Pinot Gris. Rode wijnen kun je het beste vermijden, maar een droge rosé kan verrassend goed samengaan.

Wijn bij koude Arabische gerechten en salades

Koude Arabische gerechten zijn eveneens subtiel van smaak en zeker als ze veel goed op elkaar afgestemde kruidenmengsels bevatten, vragen ze om subtilitiet. Zoek naar een wijn met een goede balans tussen zuur en zoet. Je wijn mag sprankelend en fris zijn. Bij veel Arabische salades zal een goede en licht droge Riesling bijzonder goed combineren. Experimenteer gerust met andere licht droge witte wijnen, bijvoorbeeld uit het Californische Napa Valley.

Wijn bij zoete Arabische nagerechten

Arabische nagerechten staan bekend om hun interessante combinatie tussen kruidigheid en zoetheid, waarbij met name veel honing gebruikt wordt. Hier past een goede dessertwijn. Je kunt denken aan een Riesling Spätlese, maar vergeet ook de Griekse dessertwijnen niet. Vooral de dessertwijnen van Samos, of een Melikos Lykos die van muscaatdruiven is gemaakt, kan de smaaksensatie van je Arabische nagerechten tot een nog hoger niveau tillen.

Arabische gerechten nodigen uit tot een culinaire ontdekkingsreis. Combineer ze naar hartelust met verschillende wijnen die hun unieke smaken ondersteunen en versterken. We wensen je veel smaakvolle ontdekkingen.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: