Turkse Wijn – Alles over Turkse wijn

turkse wijn

Hoewel in Turkije al duizenden jaren wijn wordt gemaakt, wordt tegenwoordig slechts een heel klein deel gebruikt voor het maken van wijn.

Dit vanwege de Islam die alcoholconsumptie niet toestaat.

En de wijn die wordt geproduceerd is vooral voor toeristen of de export.

Dat betekent niet dat er geen bijzondere Turkse wijnen zijn dankzij de verschillende inheemse druivenrassen.

De geschiedenis van Turkse wijn

In Turkije wordt dus al eeuwenlang wijn gemaakt. Zo maakten Christenen in het Ottomaanse Rijk al miswijn.

Met de komst van de Islam liep de productie flink terug.

Onder Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije werden de regels voor wijnproductie wel versoepeld maar nog steeds wordt slechts zo’n 5 procent van de druivenoogst voor het maken van wijn gebruikt.

Qua kwaliteit heeft Turkse wijn de laatste jaren een inhaalslag gemaakt, met name dankzij kleinere wijnhuizen die moderne apparatuur hebben om wijn te maken.

De meeste wijn wordt geëxporteerd naar België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Turkse wijnstreken

Ondanks de vrij beperkte wijnproductie in Turkije zijn er wel een behoorlijk aantal gebieden waar druiven worden verbouwd.

In de regio’s rond Ankara en Izmir bijvoorbeeld maar ook in Cappadocië en de regio’s rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Het gebied Tracië en Marmara, grenzend aan Bulgarije, is het grootste wijnbouwgebied.

Vanwege het uiteenlopende klimaat, maken de druiven ook een ander rijpingsproces door. Dit zorgt ook voor een diversiteit aan wijnen.

Veel inheemse druivenrassen

De productie van wijn mag dan laag zijn, Turkije heeft een hoop verschillende druivensoorten; wel 500 tot 1.000 rassen.

Veel daarvan worden gegeten en slechts zo’n 35 soorten worden gebruikt om wijn van te maken.

Dat zijn vooral inheemse rassen zoals de Öküzgözü, Kuntra, Papazkarasi, Boğazkere en Kalecik Karasi voor rode wijn en de Emir, Rumi, Narince, Vasilaki en Hasandede voor witte wijn.

Verder zijn ook wel Europese druivenrassen aangeplant zoals de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Franc, de Pinot Noir, Shiraz en Merlot.

De smaken van Turkse wijn

Witte Turkse wijnen die worden gemaakt van de Emir druif zijn fris en hebben een fruitige smaak.

Witte wijn die wordt gemaakt van de Narince druif is wat voller en heeft een meer kruidige smaak.

De Öküzgözü en de Boğazkere zijn de belangrijkste blauwe druivenrassen waar rode wijn van wordt gemaakt in Turkije.

De wijnen zijn vrij sappig met een frisse ondertoon.

De blauwe Kalecik Karası druif zorgt voor een volle zoete wijn met aroma’s van karamel.

Waar serveer je Turkse wijn bij?

Turkse wijnen passen uiteraard goed bij Turkse gerechten.

Denk aan gekruide vleesgerechten en Turkse pizza, maar ook salades met fetakaas, gegrilde vis en zeevruchten.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: