Er zijn vele bekende wijnhuizen te vinden in Spanje. Eén van de bekendste wijnhuizen in dit land, is Torres. Dit familiebedrijf houdt zich al sinds het jaar 1870 bezig met het produceren van verschillende soorten Torres wijnen. De diverse wijnen van Torres hebben één ding met elkaar gemeen, namelijk dat ze stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit zijn.

Op deze pagina lees je meer over wijnhuis Torres en de verschillende soorten wijnen die dit bedrijf produceert. Heb je wijn gevonden van Torres en ben je benieuwd of deze wijn aan jouw eisen, wensen en verwachtingen voldoet? Dan kom je hier vanzelf achter door wat achtergrondinformatie over Torres en Torres wijnen te verzamelen.

Torres wijn: een echt familiebedrijf

Torres werd opgericht in het jaar 1870, in Spanje. Vanaf het allereerste moment heeft het bedrijf enkel wijnen geproduceerd in Spanje en vandaag de dag is dit nog steeds het geval. Alle wijnen die Torres maakt en verkoopt, komen dus uit het thuisland van het familiebedrijf.

Torres werd opgericht door Miguel Torres sr., die eerst naar Frankrijk ging om wat onderzoek te doen over het produceren van wijn. Vervolgens plantte hij in Penedes, een wijnstreek nabij Barcelona, enkele internationale druiven aan. Dit waren onder andere de druiven Cabernet Sauvignon en Chardonnay.

Torres was het eerste bedrijf dat roestvrijstalen vaten gebruikte in de wijnproductie. Toen dit erg goed bleek te werken in de productie, gingen meer wijnhuizen dit doen. Vandaag de dag is Torres nog altijd erg innovatief. Het bedrijf doet er alles aan om de beste te zijn in het vak en heeft daarom bijvoorbeeld een heuse wijnbouwkundig ingenieur rondlopen, met een specialisatie in houten vaten. Verder werken er voornamelijk nakomelingen van Miguel Torres sr. in het bedrijf.

Een wijnhuis met meerdere awards op zak

Door de jaren heen heeft wijnhuis Torres meerdere prijzen mogen ontvangen. Het wijnhuis is niet alleen meerdere keren uitgeroepen tot het beste wijnhuis van Spanje, maar is ook meerdere keren bovenaan de ranglijst met de beste wijnhuizen van de wereld komen te staan. Koop je een wijn van Torres, dan weet je simpelweg zeker dat je kwaliteit in huis haalt.

Ook goed om te weten: in 2010 werd Torres verkozen tot Green Winery of the Year. Deze prijs wordt enkel uitgereikt aan zeer duurzame en innovatieve wijnhuizen, die met oog op het milieu wijn produceren. Meer over deze prijs en de duurzame wijze van wijn produceren die Torres hanteert, lees je in onderstaande alinea.

Duurzaam wijn produceren

Wat Torres wijn uniek maakt, is het feit dat dit bedrijf veel waarde hecht aan duurzaamheid. Het bedrijf wil hoogwaardige wijnen produceren, maar vindt het uiterst belangrijk de natuur hierbij niet te schaden. Door windturbines en zonnepanelen te gebruiken, is het bedrijf in staat om geheel zelfstandig in de grote energiebehoefte van het wijnhuis te voorzien. Ook restafval wordt goed hergebruikt, namelijk om brandstof van te maken. Al het gebruikte water wordt gefilterd en hergebruikt. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de wijnproductie, want bij het produceren van wijn wordt er veel water gebruikt.

Door de vele duurzame maatregelen die Torres door de jaren heen genomen heeft, werd het wijnhuis in 2010 verkozen tot Green Winery of the Year. Je kunt het bedrijf dan ook zeker een duurzame en innovatieve organisatie noemen.

De wijngaarden van Torres

Torres heeft meerdere wijngaarden, die op verschillende locaties liggen. Dit is niet voor niets, want het wijnhuis werkt met verschillende soorten druiven. De ene druif groeit beter in de ene wijngaard, de andere druif weer in de andere wijngaard. De vele experts die bij Torres werken, hebben er goed over nagedacht in welke wijngaard welke druif precies moet groeien. De druivensoorten die het beste gedijen in de verschillende gaarden van het bedrijf, zijn dan ook zorgvuldig geselecteerd. Daarom heeft Torres ervoor gekozen met bepaalde druiven niet te werken, simpelweg omdat deze druiven niet goed zouden gedijen in de wijngaarden van het bedrijf.

De wijngaarden van Torres verschillen van elkaar op het gebied van hoogte, maar ook microklimaat, samenstelling van de grond en ga zo maar door. De wijngaard die het ‘laagst’ ligt, ligt op 200 meter hoog. De wijngaard die het ‘hoogst’ ligt, ligt op 800 meter hoog.

In de wijngaarden van Torres groeiden vroeger alleen Spaanse druiven, zoals de Tempranillo, de Garnacha en de Parellada. Tegenwoordig is dit iets anders. Torres heeft door de jaren heen namelijk ook enkele druiven uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Chardonnay en de Cabernet Sauvignon. Deze druiven groeien ook in de wijngaarden van het familiebedrijf.

De verschillende Torres wijnen

Torres werkt met verschillende soorten druiven, zowel uit Spanje als uit Frankrijk. Dit betekent dat het familiebedrijf verschillende soorten wijnen kan produceren en verkopen. Op dit moment produceert en verkoopt familiebedrijf Torres de volgende wijnen: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Gewürtztraminer, Grenache, Grenache Blanc, Merlot, Muscat, Parellada, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah, Tempranillo, Traminac en Verdejo. Zoals je ziet, produceert het wijnhuis zowel witte als rode wijnen.

Van sommige druiven maakt Torres meerdere soorten wijnen. Kijken we naar de druif Tempranillo, dan zien we dat Torres hier vier verschillende soorten wijnen van maakt. Kijken we naar de Pinot Noir, dan zien we dat Torres hier ‘slechts’ één wijn van maakt.

Torres: lekkere wijn voor iedereen

Door het grote aanbod van Torres, heeft dit wijnhuis een lekkere wijn voor iedereen. Het maakt niet uit of je van witte wijn houdt of juist rode wijn wil drinken, want het wijnhuis produceert beide wijnsoorten. Kies je voor een witte wijn, dan kun je weer kiezen uit een droge witte wijn, een wat vollere witte wijn of een zoetere witte wijn. Wil je rode wijn drinken, dan heeft het wijnhuis enkele toegankelijke wijnen met een subtiele smaak, maar ook vollere wijnen die wat complexer zijn.

Kortom, iedere wijnliefhebber kan wel een lekkere wijn van wijnhuis Torres kopen. Het is dan ook niet voor niets dat dit wijnhuis zo populair is, ook in Nederland.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *