Je ziet het vaak staan op het etiket van (rode) wijnen: deze wijn bevat tannine. Ben jij nieuwsgierig naar tannine? Wil je weten wat het is en waarom wijn tannine bevat? We hebben 11 weetjes over tannine voor je verzameld en op een rijtje gezet!

1. Tannine komt van nature voor in druiven en hout

Tannines zijn polyfenolen, een groep van chemische verbindingen die van nature voorkomt in verschillende planten. Het zit van nature in de schillen, de pitjes en de steeltjes van druiven en in hout. De tannine uit de druiven komt tijdens het gistingsproces in de wijn. Ook de houten vaten waar de wijn in zit kan het afgeven. Met name wijnvaten van eikenhout kunnen het tanninegehalte van de wijn verhogen.

2. Tannine heeft een belangrijke functie voor de wijn

Tannine, ook wel looizuur genoemd, is van invloed op de houdbaarheid van de wijn. Het gaat oxidatie en de groei van bacteriën tegen. Bovendien heeft tannine invloed op het rijpingsproces van de wijn. Door tannine ontwikkelen de geur- en smaakstoffen in de wijn zich langzamer waardoor de wijn meer karakter krijgt. Het wordt soms ook kunstmatig aan producten toegevoegd om deze langer houdbaar te maken. Looizuur wordt ook voor andere toepassingen gebruikt. Zo is looizuur een belangrijke stof bij het looien van leer, het maakt het leer soepel en stevig.

3. Tannines zijn goed voor de gezondheid

Sommige mensen zijn bang dat tannines slecht zijn voor het lichaam. Het tegenovergestelde is juist waar. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het de weerstand versterkt. Je bent beter bestand tegen schadelijke invloeden van bacteriën, virussen en schimmels. Mensen die twee glazen rode wijn per dag drinken worden minder vaak verkouden en zijn minder vatbaar voor de griep en ontstekingen. Naast tannines zit rode wijn boordevol andere stoffen zoals antioxidanten en fytochemicaliën die een positieve invloed hebben op het lichaam. Een (beperkte) inname van rode wijn is dus heel goed voor je!

4. Vooral rode wijn bevat tannine

Tijdens het gistingsproces van rode wijn worden de schillen, de pitjes en de steeltjes van de druif toegevoegd aan het sap van de druif. Juist deze onderdelen van de druif bevatten veel tannine die in de wijn terecht komt. Dit proces zorgt ook voor de rode kleur van de wijn: hoe meer tannine, des te donkerder rood de wijn zal zijn. Bij het gisten van witte wijn wordt alleen het sap van de druif gebruikt. Witte wijn bevat hierdoor weinig tot geen tannine. Door het lage gehalte is witte wijn daarom ook minder lang houdbaar.

5. Niet elke druif levert dezelfde hoeveelheid tannine

Druiven met een dikke schil bevatten meer tannine dan druiven met een dunne schil. De Cabernet Sauvignon-druif uit de Haute Medoc, de Tannat-druif uit Zuidwest Frankrijk en de Syrah-druif uit de Rhone staan bekend om hun dikke schil. Deze druiven leveren wijnen met een hoger tanninegehalte. In rode wijn zit gemiddeld 6x meer tannine dan in witte wijn. In wijn van deze druiven ligt het tanninegehalte nog hoger. Deze wijnen zijn door het hoge tanninegehalte ook donkerder van kleur.

6. Je kunt tannine proeven

Veel mensen omschrijven de smaak als zuur, maar wrang is een betere benaming. De smaak wordt veelal vergeleken met de smaak van een slok sterke, koude thee. In een wijn met voldoende karakter kan het zorgen voor een prettige structuur en een versterking van de fruitsmaken. Niet elke wijn kan de smaak van tannine goed dragen, het is aan de wijnboer om de juiste balans te vinden.

7. Je mond trekt letterlijk samen

Tannine heeft de eigenschap eiwitten aan zich te binden en deze te fixeren. Wanneer je een slok wijn neemt met een hoog tanninegehalte, zal er een chemische reactie plaatsvinden met de eiwitten in het wangslijmvlies van je mondholte. Dit zorgt ervoor dat de mond letterlijk (licht) samentrekt en de mondhoeken naar beneden trekken. Het geeft door de chemische reactie met de eiwitten ook een stroef en droog mondgevoel. Deze chemische reactie op eiwitten is precies de eigenschap die zorgt voor een langere houdbaarheid van de wijn. Tevens is dit ook een reden waarom looizuur gebruikt wordt bij het looien van leer.

8. Je kunt de smaak maskeren of versterken

Door wijn te combineren met bepaalde voedingsmiddelen kun je de wrange smaak  maskeren of juist versterken. Om de smaak te maskeren is het aan te raden zoute elementen aan de maaltijd toe te voegen, denk bijvoorbeeld aan uitgebakken spekjes. Ook bittere smaken kunnen de wrange smaak  naar de achtergrond brengen. Door de wijn met zoete smaken of umami te combineren, wordt de smaak van tannine juist versterkt.

9. Tannine komt in meer producten voor dan in wijn alleen

Tannine komt niet alleen voor in druiven en dus in wijn. Wanneer je een kopje thee langer dan zes minuten laat trekken, komt het ook in thee terecht. Dit zorgt ervoor dat de thee ietwat wrang smaakt en dat proberen de meeste theedrinkers te vermijden. Er is echter ook thee te koop die looizuurvrij is. Tannine komt ook voor in een aantal vruchten. De kweepeer, de avocado en de kaki.

10. Vroeger het ook toegevoegd aan bier

Tot aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw gebruikten bierbrouwers tannines om het bier minder troebel te maken. Dit deden zij door tannines in water op te lossen en dit mengsel toe te voegen aan het vergiste bier. De troebelheid wordt namelijk veroorzaakt door de eiwitten waar tannine zich aan bindt. Daarna werd het bier gefilterd waardoor het uiteindelijk een laag tanninegehalte bevatte. Nu geeft men de voorkeur aan methodes die een minder grote invloed hebben op de smaak van het bier.

11. Er wordt een steeds lager tanninegehalte in wijn nagestreefd

Wijnen worden steeds jonger gedronken. Juist in jonge rode wijn is het tanninegehalte normaal gesproken erg hoog en dit heeft een grote invloed op de smaak. Daarom wordt er op het moment een steeds lager tanninegehalte nagestreefd. Dit heeft een positieve invloed op de smaak, want die wordt minder wrang. Het heeft echter ook een nadeel: het heeft een negatieve invloed op de houdbaarheid. Een wijn met een lager tanninegehalte is minder lang houdbaar dan een wijn met een hoger tanninegehalte.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *