Sulfiet in Wijn? – Zin en Onzin van Sulfieten in Wijn

sufliet in wijn

Sulfiet in wijn? Er doen veel indianenverhalen de ronde over sulfiet in wijn.

Mensen zouden er hoofdpijn van krijgen, het zou de oorzaak zijn van spontane abortussen bij zwangere vrouwen of het zou zelfs kanker kunnen veroorzaken.

Gelukkig zijn deze beweringen volstrekt onwaar.

Sulfieten ofwel zouten met een zwavelverbinding zijn natuurlijke stoffen die bij de meeste mensen geen enkel effect hebben al zijn er uitzonderingen.

Zo kunnen mensen met een specifieke allergische gevoeligheid wel last hebben van sulfiet.

Allergische reactie

Circa vijf procent van alle astmapatiënten krijgt na het drinken van wijn binnen vijf minuten ademhalingsproblemen door een allergische reactie op de sulfiet in die wijn.

Nog ernstiger kunnen de effecten zijn voor mensen met een aspirine allergie.

Voor hen kan drinken van wijn leiden tot een anafylaxie, een anafalactische schok, veroorzaakt door de sulfiet in de wijn, met eventueel fatale gevolgen.

Dit risico heeft ertoe geleid dat regelgevende organisaties in Europa en in de Verenigde Staten verplicht stellen dat op de verpakking van wijnen de melding ‘Bevat sulfieten’ staat.

Wijn zonder sulfiet bestaat niet

Allereerst moet uit de wereld worden geholpen dat er wijn zonder sulfieten bestaat.

Sulfieten komen van nature voor in wijn, als gevolg van het vergistingsproces van wijn uit druiven.

Wijn zonder sulfieten bestaat niet, aangezien wijn per definitie bestaat uit vergiste druiven.

Daarnaast moet worden opgemerkt dat sulfieten een belangrijk bestanddeel zijn van wijn met positieve effecten.

Allereerst zorgen sulfieten ervoor dat oxidatie van de wijn wordt tegengegaan.

Geoxideerde wijn heeft alle smaak verloren en is ondrinkbaar.

Daarnaast zorgen sulfieten ervoor dat bacteriën in de wijn geen kans krijgen.

Door bacteriegroei wordt wijn troebel en gaan smaakbeleving en geur sterk achteruit.

Wettelijke voorschriften sulfiet gehalte van wijn

Naast de van nature aanwezige sulfieten in wijn, worden sulfieten door wijnboeren ook toegevoegd om oxidatie en bacteriegroei te voorkomen.

Wettelijk mag rode wijn maximaal 150 milligram sulfiet per liter bevatten.

Bij witte wijn en rosé ligt dat maximum gehalte op 200 milligram.

Onderzoek wijst uit dat dit cijfer bij de meeste wijnen véél lager ligt: de helft van de wijnen in Nederland bevat minder dan 80 milligram sulfieten per liter.

Dus veel minder dan is toegestaan.

Zonder toegevoegde sulfieten

De aandacht voor ‘biologische’ wijnen – biologisch tussen aanhalingstekens, omdat elke wijn qua aard biologisch wordt voortgebracht – heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer wijnhuizen kijken naar de mogelijkheid om in het geheel geen sulfieten meer toe te voegen.

Dat betekent dat de tekst ‘bevat sulfieten’ kan worden gewijzigd naar ‘zonder toegevoegde sulfieten’, want zoals gezegd, wijn bevat van nature altijd sulfieten ten gevolg van de natuurlijke chemische processen die bij vergisting van druiven plaats vinden.

De ironie hiervan is dat deze stap alleen succesvol kan worden gezet wanneer het gistingsproces en de hierbij betrachte hygiëne honderd proces op orde is.

Een aspect dat vooral bij grotere wijnhuizen het geval is.

Ambachtelijke wijnboeren die door consumenten zo vaak met biologische wijnproductie en hogere voedselveiligheid worden geassocieerd zullen hieraan vrijwel niet kunnen voldoen.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: