Sauvignon Blanc – Lees Meer Over Deze Heerlijke Witte Wijn!

Er zijn vele soorten witte wijn. Dit komt omdat er bij het maken van deze wijn gebruik gemaakt wordt van verschillende soorten witte druiven. Welke druif of druiven er gebruikt worden bij het maken van wijn, bepaalt de naam én de smaak van de drank. Eén van de bekendste witte wijnen van de wereld, is de Sauvignon Blanc. Meer over deze heerlijke witte wijn, lees je op deze pagina. Als je de informatie op deze pagina hebt doorgelezen, weet je precies waar Sauvignon Blanc vandaan komt, hoe de wijn smaakt en met welke gerechten je Sauvignon Blanc lekker kunt combineren.

Een korte kennismaking met de wijn.

Sauvignon Blanc wijn wordt gemaakt van de gelijknamige druif. Deze druif is verwant met de Cabernet Sauvignon druif en komt voornamelijk voor in niet te warme streken. Wijnhuizen die deze wijn produceren, vind je dan ook voornamelijk in gebieden waar het ook in de zomer niet te warm wordt. De beroemdste wijnen zijn afkomstig uit het Loiregebied in Frankrijk. Ook komen er veel beroemde wijnen uit de Bordeauxstreek.

Er zijn enkele bekende synoniemen voor de naam Sauvignon Blanc. Dit zijn synoniemen als Blanc Fumé (voornamelijk gebruikt in de Loirestreek), Muskat-Silvaner (voornamelijk gebruikt in Duitsland en Oostenrijk) en Fumé Blanc (voornamelijk gebruikt in Californië en Australië). Lees je een van deze namen op een wijnetiket, dan weet je dat het om een Sauvignon Blanc wijn gaat die simpelweg een iets andere naam heeft gekregen.

De oorsprong van de wijn

Het is niet helemaal zeker waar Sauvignon Blanc wijn vandaan komt. Velen denken dat de allereerste wijn uit het Franse gebied Loire komt. Volgens hen is de wijn een nakomeling van Savagnin (Traminer), een bekende wijn die weer veel op Chenin Blanc wijn lijkt. Sauvignon Blanc zou ontstaan zijn door deze wijn te combineren met Semillon en Cabernet Sauvignon, maar dit is niet helemaal zeker.

Wijngebieden met Sauvignon Blanc wijn

Sauvignon Blanc wordt in diverse wijngebieden geproduceerd. Denk hierbij aan de Languedoc in Frankrijk, Friuli in Italië, Bordeaux, Touraine en diverse delen van Zuid-Afrika. Ook wordt de wijn geproduceerd in alle wijngebieden in Chili. Topregio’s voor deze witte wijn zijn de valleien van Loire met Pouilly-Fumé, Menetou-Salon en Sancerre.

Kenmerken van de wijn

Een belangrijk kenmerk van de Sauvignon Blanc druif, is dat deze druif een zeer geringe opbrengst heeft. Dit betekent dat je een grote wijngaard nodig hebt om een kleine hoeveelheid wijn te produceren. Verder groeit de druif erg snel. Dit betekent dat er regelmatig gesnoeid wordt in de wijngaarden met deze druiven. Wordt er niet voldoende gesnoeid, dan ontstaan er bij de oogst van de druiven hele groene exemplaren. Deze druiven leveren geen lekkere wijn op, maar slechte wijnen die eigenlijk niet verkocht kunnen worden.

Een ander belangrijk kenmerk van deze witte wijn, is dat je deze drank lang kunt bewaren. Andere witte wijnen moet je niet te lang laten staan, maar deze wijn kun je best een tijdje in het wijnrek laten zitten. Deze wijn is door zijn lange houdbaarheid ook op de lange termijn erg lekker.

Het smaakprofiel van Sauvignon Blanc

Nu je wat meer over de Sauvignon Blanc druif weet, ben je natuurlijk benieuwd hoe wijn van deze druif smaakt. De wijn heeft een herkenbare geur van gras, kruisbessen, brandnetel, groene kruiden en in sommige gevallen zelfs kattenpis. Dit klinkt vreemd, maar er zijn wel meer (witte) wijnen met dit soort animale (en soms wat onaangename) geuren. Over het algemeen heeft de wijn een frisse geur, ondanks het soms aanwezige aroma van kattenpis.

In de mond is de wijn erg droog, met een paar groene tonen. In vergelijking met andere witte wijnen, is deze witte wijn erg fris. Door de wijn langer op houten vaten te laten rijpen, kan deze wat meer body krijgen. Dit is echter niet bij alle Sauvignon Blanc wijnen het geval, want veel wijnen van deze druif worden niet op hout gerijpt. De algemene smaak van Sauvignon Blanc wijnen is dan ook droog, fris en ‘groen’. Heeft een wijn een andere smaak, bijvoorbeeld door het rijpen op houten vaten, dan staat dit doorgaans duidelijk op het etiket vermeld.

Sauvignon Blanc combineren: wijn en spijs

Sauvignon Blanc is een goede borrelwijn, maar je kunt deze wijn ook prima combineren met diverse lekkere gerechten. Denk hierbij aan geitenkaas, groene en frisse salades met vinaigrette, een eenvoudig visgerecht en asperges. Ook smaakt de wijn heerlijk met gerechten met citroen, kappertjes en koriander. Omdat koriander vaak in Thaise en Mexicaanse gerechten zit, smaken maaltijden uit deze landen ook heerlijk met deze wijn.

Je kunt deze wijn ook drinken zonder hier hapjes bij te serveren. Omdat de smaak vrij droog en fris is, drinkt de wijn gemakkelijk weg bij de borrel of op een feestje.

Een lekkere wijn kopen: 4 tips

Ben jij ervan overtuigd dat Sauvignon Blanc inderdaad een heerlijke, frisse smaak heeft en wil je deze wijn zelf een keer proeven? Dan geven wij je graag drie handige tips om de lekkerste wijn te kopen.

Tip 1: lees de beschrijving van de wijn goed door. Alle wijnen zijn droog en fris, maar sommige wijnen hebben wat meer frisse of juist fruitige tonen dan andere wijnen. Door de beschrijving van de wijn goed door te lezen, bijvoorbeeld door het etiket van de wijn te raadplegen, weet je precies wat je koopt.

Tip 2: een wijn met een hogere prijs is niet altijd beter. Een hoger geprijsde wijn kan lekkerder zijn dan een wijn met een lagere prijs, maar dit is zeker niet altijd zo. Het is goed hier rekening mee te houden.

Tip 3: neem wijn van een gerenommeerd wijnhuis. De beste wijnhuizen maken nu eenmaal de beste wijnen.

Tip 4: koop verschillende soorten wijn. Door diverse wijnen te proeven, kom je er vanzelf achter welke wijn je wel en niet lekker vindt. Je kunt ook een wijnproeverij bijwonen om verschillende soorten wijn te proeven en zo te achterhalen welke wijn jouw favoriet is.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: