Sauternes Wijn – Ontdek Sauternes wijn in een notendop!

sauternes-wijn

Sauternes wijn? Sauternes strekt zich uit over een groot gebied en ligt ongeveer 25 mijl ten zuidoosten van het centrum van Bordeaux, in het zuiden van Graves. De streek omvat 2000 hectare aan wijngaarden en is onderverdeeld in vijf afzonderlijke gemeenten: Sauternes, Barsac, Bommes, Preignac en Fargues. De grootste gemeente is uiteraard Sauternes en de kleinste Fargues.

Drie druiven regeren in Sauternes: de Semillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle, de enige druivensoorten die volgens de AOC-wetgeving mogen worden verbouwd in de regio Sauternes. De AOC-regels vermelden ook dat de wijnen een minimumgehalte van 13% alcohol moeten hebben en dat de wijn afkomstig moet zijn van vers geperst, maar nog niet vergist druivensap met een minimum van 221 gram suiker per liter.

De smaak van Sauternes wijn

Er zijn tal van zoete, witte Bordeaux wijnen die uit Sauternes komen. Er zijn de honing gedompelde wijnen van Barsac, die dichtbij de smaak van Chateau d’Yquem komen, maar niet dezelfde concentratie hebben. De Bordeaux wijn uit Sauternes is vele rijker. Terwijl je soortgelijke smaken vindt in Barsac, zijn de wijnen van Barsac vaak lichter en vertonen ze een hogere zuurgraad. Wanneer de wijnen van Sauternes en Barsac ouder worden, kunnen ze meer de smaak van karamel en zelfs chocolade ontwikkelen.

Dit zijn dan ook de meest unieke wijnen van de streek en uiteraard ook de beste om te serveren, enigszins gekoeld. Verder worden Sauternes het best genoten met zoute kaas, pittig eten en natuurlijk de beste combinatie van allemaal, Foie Gras. De sauternes wijnen worden beschouwd als dessertwijnen, maar vanwege hun hoge suikergehalte passen ze vaak niet bij het dessert.

Sauternes wijn en bijpassende gerechten

Sauternes en andere zoete wijnen moeten zoeter zijn dan wat je eet. Hoewel veel mensen denken dat zoete wijnen bedoeld zijn om bij het dessert te drinken, is dat vaak niet het geval. Sauternes wijn en oesters is een geweldige combinatie van wijn en eten. Afhankelijk van de bereiding kan de zoete wijn worden geserveerd met visgerechten, vooral dan schaaldieren, kreeften en krab. Ook ganzenlever, met zijn natuurlijke zoete, zoute en hartige kenmerken, en Sauternes wijn is een klassieke combinatie van wijn en eten.

Daarnaast kan Sauternes ook worden gecombineerd met geroosterde kip-, kalfs- en varkensvleesgerechten die pittig of met een vleugje zoetheid zijn bereid. Zoete Bordeaux wijnen kunnen ook worden geserveerd met pittige Aziatische gerechten of andere, licht gekruide gerechten. Zoet en pittig zorgt vaak voor een perfecte combinatie. Kaas, hard en zacht is een geweldige combinatie voor Sauternes, vooral blauwe kaas of andere kaas met een hoog zout- of mineraalgehalte en smaak.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: