Sancerre Wijn

sancerre-wijn

Sancerre wijn is een populaire en zeer bekende witte wijn uit Frankrijk. Omdat de wijn een bijzondere smaak heeft, zal je deze niet snel vergeten als je eenmaal een slokje geproefd hebt.

Wil je meer weten over deze witte wijn uit Frankrijk? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over Sancerre wijn. Zo lees je meer over de kenmerken van deze wijn, maar lees je ook welke bijzondere smaak deze witte wijn heeft.

Kenmerken van de witte wijn

Sancerre wijn wordt geproduceerd in Frankrijk, namelijk in de Loire wijnstreek. Deze streek is erg groot, maar deze witte wijn wordt enkel in het noorden van de streek geproduceerd. De wijnhuizen die deze wijn maken, liggen dan ook ver van de kust.De naam van Sancerre wijn komt van de streek waar de wijn geproduceerd wordt. In het kleine deel van de Loire wijnstreek waar deze witte wijn gemaakt wordt, ligt namelijk de kleine stad Sancerre. Naar deze stad is de bekende wijn vernoemd.

Sancerre wijn wordt gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. De wijn is afkomstig van druiven die op circa 30 vierkante kilometer groeien, zoals al eerder vermeld rond het gelijknamige plaatsje in de Loire wijnstreek. In de wijn zit minimaal 10,5 procent alcohol, maar vaker 12 tot 13 procent. In vergelijking met andere witte wijnen, is dit een vrij hoog alcoholpercentage.

Wijn met een AOC keurmerk

Echte Sancerre wijnen hebben een AOC keurmerk, ook wel het Appellation d’Origine Contrôlée keurmerk genoemd. Dit keurmerk geeft aan dat de wijn uit een beschermd herkomstgebied komt. Heeft een wijn geen AOC keurmerk, dan komt het niet uit het juiste gebied. Dit betekent dat het niet om een echte Sancerre wijn gaat, maar om een nepper.

Eigenlijk werkt het AOC keurmerk hetzelfde als het keurmerk dat champagne heeft. Alleen als champagne uit de Champagne streek in Frankrijk komt, mag de mousserende wijn daadwerkelijk deze naam dragen. Bij Sancerre werkt dit hetzelfde. Om te controleren of je te maken hebt met een echte Sancerre uit Frankrijk, check je of er een AOC keurmerk op het wijnetiket staat.

De smaak van de wijn

Het Sancerre wijngebied bestaat uit verschillende kleinere delen. Door de verschillende kleinere delen binnen het wijngebied, zijn niet alle wijnen uit de streek hetzelfde van smaak. Wel zijn er enkele smaakkenmerken die in iedere wijn terugkomen. Zo hebben alle wijnen uit het wijngebied een strakke, frisse en vooral droge smaak. Verder ruiken vrijwel alle wijnen naar citrusvruchten, gras en mineralen, enkele uitzonderingen daargelaten.

In de Sancerre wijnregio vind je drie soorten grond. De smaak van de witte wijn wordt bepaald door de grond waar de druiven op verbouwd zijn. Als de druiven worden verbouwd op een grond met witte klei en een hoog kalkgehalte, dan heeft de wijn wat meer body en pit. Zijn de druiven van de wijn verbouwd op een bodem met kiezels, dan is de wijn wat lichter van smaak. Tot slot als de druiven van de wijn verbouwd worden op een bodem met vuursteen, dan heeft de wijn een minerale smaak.

Op een etiket kun je niet lezen waar wijn precies verbouwd is. Wel kun je op een etiket lezen welke smaak wijn heeft. Houd je wat meer van minerale wijnen, dan check je het etiket van de wijn om te controleren of deze wijn een minerale smaak heeft. Houd je van wat lichtere wijnen, dan ga je op zoek naar een wijn met een lichtere smaak. Over de bodem van de wijngaard wordt misschien niet zo veel informatie gegeven op het etiket van wijn, maar over de smaak gelukkig wel.

3 leuke weetjes over de wijn

Sancerre wijn is een hele bijzondere wijn. Om je nog een duidelijker beeld te geven van deze heerlijke wijn uit Frankrijk, sommen we graag drie interessante weetjes over deze witte wijn voor je op.

Op veel etiketten staat niet vermeld welke druif erin zit
Wijnproducenten die Sancerre wijnen maken, vinden dat het algemeen bekend moet zijn welke druif er in deze wijn zit. Daarom staat er op de wijnetiketten van deze wijn bijna nooit welke druif er precies in de wijn zit.

Sommige wijnen worden gemaakt van Pinot Noir
Vrijwel alle Sancerre wijnen, ongeveer 85 procent, worden van de Sauvignon Blanc druif gemaakt. Daarom staat de druif van deze wijnen nooit op het etiket vermeld. Toch is dit vreemd, want sommige wijnen worden van de Pinot Noir druif gemaakt. Als je deze wijn drinkt, is de kans dus ook aanwezig dat je wijn van de Pinot Noir druif drinkt.

Jaarlijks worden er ruim 17 miljoen flessen wijn geproduceerd
Ieder jaar produceren de diverse wijnhuizen in de Sancerre wijnstreek 130.000 hectoliter witte wijn. Dit zijn meer dan 17 miljoen flessen!

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: