Samos Wijn? Je kent hem misschien al van je vakantie in Griekenland. Gemaakt van een prachtige witte muskaatdruif zorgt hij voor een heerlijk zoete en volle afdronk. Zoals de naam al aangeeft is deze zoete witte wijn afkomstig van het Griekse eiland Samos. Hier wordt hij al vele eeuwen lang met volle overgave gemaakt voor liefhebbers zoals jij. Door de jaren heen is het productieproces van de wijn steeds verder ontwikkeld. Hierdoor kun je met Samos genieten van een topproduct van een schitterende kwaliteit. Samos staat veelal bekend als een dessertwijn, maar natuurlijk laat deze Griekse heerlijkheid zich niet inperken. Drink hem dan ook vooral wanneer het jou het beste uitkomt.

De ware smaakmakers: zongerijpte witte muskaatdruiven

Het geheim van de volzoete smaak van Samos wijn is de heerlijke Muscat blanc à petit grain druif. Deze groeit op de bergen van het schitterende Griekse eiland. De wijngaarden bevinden zich grotendeels op prachtig aangelegde terrassen. Hier werken de druiven samen met de natuurlijke kracht van de zon. De temperaturen op Samos kunnen aardig oplopen en zorgen voor een fijne rijping van de druiven. De witte muskaatdruif is een echte klassieker. Hij was al in de tijd van de Romeinen erg beroemd en befaamd. Door zijn populariteit heeft de druif een opmars gemaakt door het hele Middellandse Zeegebied. Naast Griekenland wordt de muskaatdruif ook in landen als Italië en Spanje veel gebruikt voor de heerlijkste wijnen.

Geniet van deze zomers zoete wijn

De smaak van Samos wijn doet je direct denken aan prachtige lange zomerse dagen. Dagen waarop niets moet en alles mag. Dit hoeft natuurlijk beslist niet altijd in Griekenland te zijn. De wijn is aangenaam vol en zoet en tegelijkertijd ook fijn verfrissend. Je proeft noties van citrusvruchten en zacht fruit als perzik en meloen. Qua geur komen gedroogde vruchten als rozijnen en vijgen naar voren. De bijzonder aromatische Samos wijn geeft verder stille hints door van zoete specerijen. Door zijn uitgebreide maar toch vrij subtiele smakenpalet komt de wijn heerlijk en rustgevend binnen. Neem echt even de tijd voor deze heerlijke Griekse klassieker. Je zult zien dat je er volledig van tot rust komt.

Samos zoals hij bedoeld was: dessertwijn

Is het tijd om jouw eigen lekkere fles Samos te schenken? Serveer hem dan bij voorkeur licht gekoeld, tussen de 6 en 8 graden. Op deze manier komt het volle aroma van de wijn optimaal tot zijn recht. In principe wordt Samos geschaard onder de dessertwijnen. Je kunt er dus voor kiezen deze smakelijke Griekse wijn bij je dessert te nuttigen. Kies dan bijvoorbeeld voor een zoete variant, zoals ijs of heerlijk vers fruit. Trek je het thema ‘dessert’ iets verder door dan kom je uit bij andere zoete heerlijkheden. Ook bij taarten en ander zoet gebak als een bavarois of vruchtentaart smaakt de Samos heerlijk.

Een heerlijk glas Samos wijn past altijd

Neem je het niet zo nauw met de wetten der wijnetiquette? Dan kun je jouw Samos ook drinken bij een ruim gesorteerd kaasplankje. De aanwezige smaken in de wijn en de kazen werken dan bijzonder complementair aan elkaar. Ga je voor Samos bij een hoofdgerecht? Ook bij onder meer een gegrild kippetje past deze wijn prima. Tevens combineert hij ook uitstekend met een vol gerecht als foie gras. Ga je voor een echte Griekse middag of avond? Dan kun je natuurlijk opteren voor een glaasje Samos bij de baklava. Daarnaast is de wijn ook prima geschikt als aperitief. Zo kun je alvast warmlopen voor een heerlijke maaltijd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *