Goede wijn behoeft geen krans is een bekend Nederlands gezegde dat ontstaan is kort na de tijd dat een herbergier een krans mocht ophangen als hij een vergunning had om sterke drank te verkopen. Toen deze verplichting verviel, bleven enkele herbergiers dit doen, maar veel anderen stopten hiermee. Waar geen krans meer uitgehangen werd, kwamen de klanten vooral terug als er goede wijn geschonken werd.

Het idee hierachter is dat mond-op-mondreclame goed werkt en dat een goede naam het belangrijkste is. In de wijnwereld is Bodegas Salentein voor ingewijden zo’n goede naam en dat is niet voor niets. De gewone consument zal lang niet altijd van Salentein wijn gehoord hebben en dat is jammer.

Topwijnen uit Argentinië

Al bijna twintig jaar wordt op de wijngaarden van bodega Salentein met zorg en aandacht topwijnen geproduceerd. De bodega is groot, maar omdat het wijnhuis is opgedeeld in verschillende wijnmakerijen, wordt er gewerkt in de intimiteit van een klein familiebedrijf.

De bodega ligt in de Andes met de perfecte omstandigheden om goede wijn te maken, het klimaat is gematigd: warm en droog zonder al te veel neerslag. Het zuivere water dat van de hoge bergtoppen naar beneden stroomt, zorgt voor een natuurlijke irrigatie.

BEKIJK EEN MOOIE WIJN UIT DIT LAND >

Drie wijngaarden

Er wordt in drie wijngaarden gewerkt met alleen de allerbeste druivensoorten. Op 1.700 meter ligt wijngaard San Pablo waar de Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven groeien. Wijngaard La Pampa ligt een halve kilometer lager en daar staan de Merlot en Cabernet Sauvignon druivenranken.

El Oasis ligt het laagste van de drie wijngaarden, maar nog altijd meer dan een kilometer boven zeeniveau. Het groeiseizoen is hier het langst, zodat de Chardonnay en Malbec hier tot in de perfectie kunnen rijpen. Door deze verscheidenheid kan het wijnhuis dan ook verschillende mooie Salentein wijnen maken.

Bodegas Salentein streeft naar perfectie

Aan alle voorwaarden voor een bijzondere wijn is dus voldaan bij Bodegas Salentein: een ideale omgeving voor de groei van de beste druivensoorten en een wijnhuis dat streeft naar de productie van alleen de beste kwaliteit. Deze kwaliteit geldt niet alleen voor de wijnen zelf, maar voor alle randvoorwaarden die hieraan kunnen bijdragen. Er wordt gewerkt met respect voor de natuur, voor de mensen die bij Salentein werken en voor de lokale gemeenschap. Binnen het bedrijf wordt hecht samengewerkt, het landgoed en de werkplekken zijn schoon en de medewerkers worden gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld in de nabijgelegen scholen. Omdat de medewerkers mede hierdoor meer gemotiveerd zijn om hun werk tot in de perfectie uit te voeren, heeft dit een positief effect op de smaak van de verschillende wijnen.

Salentein wijnen: keuze genoeg

Omdat de Salenteindruiven op drie verschillende wijngaarden kunnen rijpen, is er een grote diversiteit aan wijnen verkrijgbaar. Van een zachte en romige Chardonnay tot een volle vuurrode Pinot Noir. Er is voor elke smaak wel een passende wijn te koop en hoewel een echt goede wijn geen krans behoeft, is het natuurlijk wel mooi om te weten dat de Portilo Malbec 2011 een prestigieuze prijs gewonnen heeft op The Decanter World Wine Awards in 2012. Twee jaar later viel dezelfde wijn uit 2013 nogmaals in de prijzen bij een wedstrijd in China en Hong Kong.Deze Malbec is een karaktervolle rode wijn, die soepel weg drinkt, maar vol zit met smaken die zorgen voor een pittige afdronk.

Hoge kwaliteit tegen goede prijs

Hoewel de wijnen van Bodegas Salentein dus voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, wil dit niet zeggen dat ze onbetaalbaar zijn. Er zijn verschillende witte en rode wijnen te koop voor nog geen tien euro per fles. Natuurlijk betaalt u voor de nog betere wijnen een wat hogere prijs, maar de prijs-kwaliteitverhouding is bij de Salentein wijnen altijd goed te noemen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *