Rueda Wijn

rueda-wijn

Rueda wijn is een witte wijnsoort uit Spanje. Deze wijn wordt vooral gemaakt van de verdejo druif. Een witte Rueda is een vrij lichte wijn met een fruitig aroma.

Geschiedenis van Rueda wijn

De Rueda streek ligt in de provincie Valladolid ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het eerste bewijs dat hier wijn werd verbouwd dateert uit de 11e eeuw, toen Koning Alfons VI land aanbood aan mensen die zich in het gebied vestigden. Zowel boeren als kloosters plantten vervolgens wijngaarden aan. In de jaren daarna groeide het gebied flink en in de 18e eeuw was het wijngebied in de Rueda streek groter dan vandaag de dag. Eind 19e eeuw vernietigde druifluis echter meer dan twee derde van het gebied, waarna slechts een deel opnieuw werd aangeplant met druiven die bestand waren tegen dit soort plagen. Vandaag de dag is de Rueda streek een zogenoemde ‘Denominación de Origen (DO)’. De witte wijn, voornamelijk gemaakt van de verdejo druif, kreeg die status in 1980. Rode wijn uit Rueda kreeg in 2008 de DO status.

De Rueda streek

De wijngaarden met de kwalificatie Denominación de Origen liggen rond de stad Rueda, circa 170 kilometer van Madrid. Het gebied heeft een continentaal klimaat en wordt vanaf het oosten tot aan het westen doorkruist door de Duero rivier. De zomers zijn er heel warm, terwijl de winters juist koud zijn. Wel kent de streek veel zon, met ruim 2.500 zonuren per jaar. Ooit werden er vooral sherry-achtige wijnen gemaakt maar tegenwoordig komen er uit de Rueda streek vooral stille witte wijnen. De streek is voor bijna 90 procent beplant met de verdejo druif. Verder groeien in de Rueda streek ook de witte druiven soorten sauvignon blanc, viura en palomino fino. Blauwe druivenrassen die er groeien, zijn de merlot, cabernet sauvignon, garnacha en tempranillo. Rueda wijn wordt meestal niet op hout gerijpt en moet je vrij jong drinken. Er zijn uitzonderingen en de wijnen die wel op houten vaten zijn gerijpt, hebben vaak een wat vollere smaak en kun je ook wat langer bewaren.

Over Rueda wijn

Rueda wijn heeft een frisse smaak met een fruitig aroma. Denk aan grapefruit, bloesem, venkel en soms ook tonen van honing. Witte Rueda wijn is niet zo zoet als andere witte wijnen. Een glas Rueda wijn past goed bij lichte gerechten, zoals een salade of een gerecht met witte vis. Maar de wijn is ook zeer geschikt bij wat tapas. Omdat de zuurgraad vrij hoog is, is een Rueda wijn minder geschikt om te serveren bij pittige gerechten.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: