Rode Wijn Saus

In de herfst en winter worden veel gerechten met rode wijn saus geserveerd. Rode wijn saus smaakt heerlijk bij verschillende soorten vlees, waaronder biefstuk. Je kunt rode wijn saus kopen in de supermarkt, maar je kunt deze saus ook zelf maken. Hoe je dit doet, lees je op deze pagina. Ook lees je op deze pagina hoe je jouw zelfgemaakte rode wijn saus dikker kunt maken, mocht dit nodig zijn.

Klassieke rode wijnsaus maken

Om klassieke rode wijnsaus te maken, heb je 1 teen knoflook, 2 sjalotten, 1 laurierblaadje, 380 milliliter vleesfond, 400 milliliter volle rode wijn, 2 takjes tijm en 100 gram ijskoude boter nodig. Dit lijken veel ingrediënten, maar in feite is het recept erg eenvoudig en snel klaar te maken. Wil je een simpele rode wijnsaus maken, dan kun je dit recept voor klassieke rode wijnsaus zeker gebruiken.

Je pelt de knoflook en de sjalotten en tijd de sjalotten fijn. Vervolgens fruit je de sjalot 5 minuten in de boter, het liefst in een grote pan. Na 5 minuten schep je de knoflook, de tijm en de laurier door de sjalot. Nu kun je de vleesfond en de rode wijn aan het gerecht toevoegen. Breng het mengsel langzaam aan de kook.

Als het mengsel kookt, laat je de saus 15 tot 20 minuten tot de helft inkoken. Nu neem je een zeef om de saus te zeven. Verhit de saus nogmaals en voeg eventueel wat zout en peper toe. Neem de saus van het vuur, voeg de boter in klontjes toe en roer de boter door de saus. Nu wordt de saus wat dikker en kun je het gerecht met rode wijnsaus serveren. Smakelijk eten!

Tip: je kunt rode wijnsaus vooraf maken, maar dan moet je de saus wel op de juiste manier opwarmen. Dit doe je ‘au bain marie’, ofwel in een klein bakje in een pan met heet water.

Goedgevulde rode wijnsaus met champignons maken

Vind je de klassieke rode wijnsaus een beetje saai? Dan kun je champignons toevoegen aan je saus. Wil je een goedgevulde rode wijnsaus met champignons maken, dan breid je bovenstaand recept simpelweg uit. Als je de sjalot in de pan doet, doe je hier ook een bakje gesneden kastanjechampignons bij. Wil je jouw saus nog beter vullen, dan kun je er zelfs twee bakjes champignons bij doen. Champignons krimpen bij het bakken, dus dit is zeker niet te veel voor jouw rode wijn saus.

Rode wijn saus dikker maken

Heb je een lekkere rode wijn saus bereid, maar vind je de saus een beetje te dun? Geen paniek, je kunt de saus gewoon verdikken. Er zijn twee manieren om dit te doen. Ten eerste kun je wat meer boter in de saus doen, als je jouw rode wijn saus iets te dun vindt. In plaats van 100 gram boter, voeg je bijvoorbeeld 125 gram boter toe.

Ook kun je jouw saus verdikken met bloem. Doe wat olie in de pan, doe hier een eetlepel bloem bij en bak het geheel zachtjes. Je krijgt nu een witte substantie die een beetje op klei lijkt. Roer deze substantie door de saus en deze wordt vanzelf dikker.

Rode wijnsaus invriezen

Het is mogelijk rode wijnsaus in te vriezen. Wel moet je de saus eerst goed laten afkoelen. Doe de saus in een goed afgesloten plastic bakje, leg de saus in de vriezer en je kunt de saus enkele dagen, weken of zelfs maanden later nog gewoon eten. Wel kan de smaak van de saus iets veranderen door het invriezen.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: