Rioja Wijn

rioja-wijn

Wereldwijd gezien telt het Spaanse land de meeste wijngaarden, maar liefst 1,1 miljoen. Liefhebbers zijn bekend met de verschillende wijnstreken – van La Rioja tot La Mancha – waar de heerlijkste wijnen worden geproduceerd. De Rioja wijn is misschien wel het meest bekend.

Rioja wijn in een notendop

  • In de streek La Rioja wordt Rioja wijn geproduceerd
  • La Rioja is de eerste Spaanse streek die de naam Denominación de Origen Calificada (DOCa) toebedeeld kreeg
  • La Rioja beschikt over 58.132 hectare aan grond
  • Er bestaan drie soorten Rioja: Rioja Joven, witte Rioja en Rioja Rosado
  • Rioja is een aromatische wijn
  • De Rioja is een van de meest bekende Spaanse wijnsoort

Smaak van het Spaanse land

De streek La Rioja ligt op een steenworp afstand van de culinaire stad Bilbao. Op de 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden worden jaarlijks maar liefst 37 miljoen hectoliter Rioja wijn geproduceerd. De Rioja Joven is een jonge wijn met fruitige smaak. Hiervoor is slechts een zeer korte rijping op hout nodig. De witte rioja wijn is ook fruitig en meer aromatisch van smaak. De meest bekende en meest voorkomende Rioja wijn is de Rosado, een smaakvolle rode Rioja wijn die droog van smaak is. Negentig procent van de totale Rioja wijn productie zijn Rosado’s. Door de rijping op hout ontstaat er een smaak van milde specerijen.

Mix van druiven

Om de klassieke Rioja wijn samen te stellen wordt een blend gemaakt van verschillende druivensoorten. De Spaanse druif Tempranillo (de belangrijkste blauwe druif uit de streek La Rioja) is de meest dominante druif binnen deze smaakvolle mix, en daar worden mogelijk Garnacha, Mazuela en Graciano aan toegevoegd.

Het begin van Rioja

De geschiedenis van Rioja wijn gaat lange tijd terug. Ruim 2000 jaar geleden brachten Feniciërs hun wijnstokken vanuit hun rijk naar hun koloniën. Spanje behoorde daartoe en lokale boeren leerden over het verbouwen van druiven en het produceren van wijn. Pas later, rond 100 v. Chr. zouden zij hun kennis aanvullen met die van de Romeinen, die naar het schijnt vooral oog hadden voor het alcoholpercentage.

De Spanjaarden voorzagen bijna het gehele Romeinse rijk van hun gefermenteerde druivensappen, alhoewel aan de kwaliteit nog wel het een en ander schortte. Meer diepgaande kennis over de productie van wijn kwam veel later, onder invloed van onder andere Bordeaux rond het eind van de negentiende eeuw. Dat leidde tot meer en meer bekendheid wereldwijd, in eerste instantie met rode Rioja uit de wijnstreek La Rioja in het noorden van Spanje.

De beste Rioja wijn en spijscombinaties

Rioja wijn is een toegankelijke, soms stevige wijn en eenvoudig te combineren met uiteenlopende spijzen. Rioja wordt gewaardeerd vanwege de structuur, tannines en een fruitige smaak, die doet denken aan de rijke smaak van kersen. Een rijping op vat zorgt vaak voor een houtsmaak, de intensiteit ervan is afhankelijk van het soort vat en de duur van de rijping. Rioja wijn is goed te serveren tijdens de borrel met klassieke Spaanse hapjes of een typisch Spaans diner.

Denk aan klassieke Spaanse tapas of bijvoorbeeld een goed gevulde paëlla. Op de borrelplank leg je plakjes Serrano-ham, schijfjes Manchego-kaas en smaakvolle groene olijven. Aangevuld met harde kazen, rillette van gans of een rijke paté. Staat er geen Spaans op het menu? Rundvlees, stoofschotels en gekruide vleesgerechten gaan goed samen met een smaakvolle Rioja. Een exclusieve, zwaardere Rioja wijn kan overigens ook heerlijk zijn om zonder hapjes van te genieten. De smaak van de wijn is zo goed dat alleen deze je al in vervoering kan brengen.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: