Riesling wijn

riesling wijn

Riesling wijn wordt gemaakt van de witte Riesling druif, die bekend staat als een van de beste witte druivensoorten. Deze is vooral in Duitsland en de Elzas (in het noordoosten van Frankrijk) erg populair. In Duitsland wordt hij in maar liefst 13 gebieden verbouwd. De Riesling is een druif die pas laat rijp is: eind september, begin oktober. Hij is dan goudgeel van kleur en heeft wat kleine spikkeltjes. Hoewel de Riesling vooral geschikt is voor het produceren van droge wijnen is hij juist wereldberoemd geworden door de zoete wijnen waarvoor hij aan de basis staat. Het betreft kwalitatief zeer goede wijnen die lang houdbaar zijn.

Wijngebieden

De druivenstokken van de Riesling staan op steile hellingen. Buiten Duitsland en de Elzas zijn ze ook te vinden in Oostenrijk, Luxemburg, Italië en Hongarije en verder weg in de Verenigde Staten en Australië.

Historie

De naam Riesling komen we al tegen in de 15e eeuw. Er zijn vermeldingen gevonden in documenten uit 1435 en er zijn aanwijzingen dat hij verwant is aan wilde druivensoorten. Dat heeft mede zijn karakter bepaald. In Duitsland is Riesling inmiddels te vinden op ruim 21.000 hectare aan wijngebied.

Klimaat en bodem

Riesling is een sterke druif die prima tegen wat koude kan. Daarmee is hij uitermate geschikt voor koelere streken. Hierbij moet wel worden vermeld dat de beste Rieslings worden geoogst op beschutte en daardoor iets warmere plekken met liefst veel zon.

Behalve sterk is de Riesling ook niet erg kieskeurig voor wat betreft de grond, waarin hij wordt geplant. Maar als hij mag kiezen staat hij het liefst op een wat stenige bodem met een donkere kleur. Door het steengehalte zal de bodem water wat sneller doorlaten en dus minder vasthouden. De donkere kleur zal de warmte van de zon wat langer vasthouden. De combinatie van stenig en donker is perfect voor de wat langere rijping van deze druif.

Kleur

Jonge Riesling heeft een zachtgele, bijna bleke kleur. Hoe ouder de wijn is hoe meer dit verandert richting strogeel.

Kwaliteitswijnen

Riesling wordt in grote massa’s geproduceerd maar er is wel degelijk een indeling in kwaliteit. Rieslings die een bepaalde classificatie dragen moeten uiteraard wel voldoen aan een aantal eisen. Voorbeelden van classificaties zijn: Spätlese, Auslese en Kabinett.

Geuren en smaken

De geuren verschillen enorm, afhankelijk van de leeftijd van de Riesling. En uiteraard zijn er verschillen tussen zoet en droog. In de zoete Riesling overheersen allerlei fruittonen, zoals appel, ananas, perzik, citrus en passievrucht. Deze bevat doorgaans niet zoveel alcohol, meestal zelfs minder dan 8%. De droge variant bevat wat subtielere fruitaroma’s en wat meer alcohol, 12 a 13 procent.

Jonge Riesling is de perfecte wijn voor een warme zomerdag, vanwege de lichte, verfijnde, droge, ietwat zurige smaak. Hij ruikt fris, naar kruiden en allerlei bloemengeuren zoals rozen en viooltjes. Ook de geur van vers hooi wordt vaak genoemd.

Als de Riesling wat meer gerijpt is wordt hij meer geschikt als tafelwijn. De smaakt is dan juist erg zoet en kruidig. Men proeft dan in ieder geval citrus. Een bepaalde grauwe schimmel die nogal wat schade kan aanrichten kan wonderwel ook positief werken op het rijpingsproces. Doordat de schil dunner wordt komt er water uit de druif vrij en stijgt logischerwijs de concentratie van suiker en fruitige aroma’s. Dit zorg voor smaken als amandel, abrikozen, rozijnen en honing. Daarmee is ook de erg zoete smaak verklaard.

Riesling wijn gecombineerd met eten

Droge tot halfdroge Rieslings combineren erg goed met lichtere gerechten, vlees met een zachte saus, gestoomde vis en gevogelte. Bij halfdroge Riesling wijn smaakt verse kaas erg goed. De echt zoete Rieslings passen het beste bij (hoe kan het ook anders) fruitdesserts.Tot slot smaken de gerijptere zoetere Rieslings uitstekend als aperitief bij een feestmaal.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: