Priorat wijn: Een prachtige Spaanse verrassing: Priorat wijn

Priorat-wijn

Krijg je binnenkort gasten en wil je ze imponeren met een krachtige wijn die echt binnenkomt? Dan hebben wij voor jou een Spaanse prachtvariant! We bedoelen hiermee niet één van de overbekende wijnen uit de Rioja-streek, maar juist iets exclusievers: Priorat wijn. De grond waarop de benodigde druiven geteeld worden maakt het moeilijk voor de ranken om goed te wortelen. Dit is een belangrijke reden dat de wijn in Priorat nog altijd op relatief kleine schaal geproduceerd wordt. Hierdoor blijft hij vrij exclusief en is hij doorgaans wat duurder dan andere Spaanse wijnen. Het alcoholpercentage van de Priorat wijn ligt doorgaans tussen de 13,5 en 15%.

Druiventeelt in Priorat: moeilijk, maar zeker de moeite waard

Zoals de naam al aangeeft worden de druiven voor deze wijn verbouwd in de regio Priorat. Dit ligt in de omgeving van Tarragona en Barcelona in noordoost Spanje. De bodem van de wijnstreek wordt gekenmerkt door leisteen met mica-deeltjes en graniet. De ranken moeten moeite doen om voldoende voeding te vinden en zich te wortelen in de minerale bodem. Is dit eenmaal gebeurd, dan staan ze echt stevig verankerd in de grond en zijn ze ook tijdens windvlagen en stormen onverwoestbaar. Ze blijven in topconditie en de druiven kunnen optimaal groeien.

Warme en volle rode Priorat wijn

Ben je een echte liefhebber van rode wijn, dan heb je bij de selectie Priorat wijnen een ruime keuze. Een uitstekende keuze is Priorat wijn van de Garnacha tinta druif, die typerend is voor de wijnstreek. Deze wijn is prachtig donkerrood tot paarsrood van kleur en net als de uitstraling is ook de smaak bijzonder intens. Je proeft er heerlijk rood fruit als bramen en kersen in, maar ook warme smaken als cacao en peper. De meest gebruikte druif voor rode Priorat wijn is de Garnacha tinta druif. Daarnaast worden ook de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Cariñena, Garnacha Peluda, Merlot en Syrah gebruikt.

Witte Priorat wijn: fris, zoet en vol van smaak

De rode variant is het meest bekend, maar Priorat wijn wordt op kleinere schaal ook in de witte variant gemaakt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de druivensoorten Garnacha blanca, Chenin, Macabeo en Pedro Ximénez. De smaak is licht bloemig met frisse hints van zomers fruit en zoete toetsen van vanille. Wat jouw keuze ook wordt, met één van onze heerlijk Priorat wijnen wordt het altijd een feestje!

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: