Pomerol Wijn – Alles over Pomerol wijnen

Pomerol-Wijn

Een Pomerol wijn is vrij uniek en daardoor niet goedkoop. Dit komt omdat de wijn wordt gemaakt op een zeer klein oppervlak in de Bordeaux streek. Een goede Pomerol wijn moet tussen de 5 en 12 jaar rijpen.

Over het wijngebied

Aan de rechteroever van de Dordogne ligt de regio Libournais. Hier wordt op een oppervlakte van slechts 3 bij 4 vier kilometer Pomerol wijn gemaakt van de cabernet en voornamelijk merlot druiven. Pomerol is niet genoemd naar een dorp zoals veel andere wijnen. De huizen in het gebied staan weliswaar tussen de wijngaarden in maar vormen samen geen officieel dorp. De ondergrond in het wijngebied is vrij bijzonder want het zachte zandsteen ondergrond bevat veel ijzer.

Dit heeft een zeer positieve invloed op de druiven. Het klimaat helpt ook een handje want de streek Bordeaux heeft een continentaal klimaat. Normaliter betekent dit vrij extreme verschillen in temperatuur tussen zomer en winter. Maar het gebied ligt meer landinwaarts en de Dordogne revier heeft ook zijn invloed. Hierdoor is de kans op overrijping voor de druiven klein. Overigens werd in de streek niet altijd rode wijn gemaakt. Tussen de 16e en 17e eeuw werd juist witte wijn geproduceerd en geëxporteerd.

De bekendste Pomerol wijn

Misschien de bekendste Pomerol wijn is Petrus. Deze wijn wordt grotendeels gemaakt van de merlot druif, aangevuld met de cabernet druif. De wijnstokken zijn gemiddeld zo’n 45 jaar oud en de rijping op houten vaten duurt meestal tussen de anderhalf en twee jaar. Chateau Petrus produceert gemiddeld 30.000 flessen per jaar.

Het keurmerk

Pomerol heeft een zogenoemd Appellation d’Origine Contrôlée keurmerk. Dat betekent onder meer dat in het gebied alleen nog rode wijn mag worden gemaakt. Er is geen keurmerk voor alle wijnhuizen afzonderlijk.

De smaak van een Pomerol wijn

Pomerol wijnen staan bekend om hun krachtige, volle smaak en zijdeachtige afdronk. Je proeft rood fruit, vanille en kruiden. Het aroma heeft zelfs iets aarde-achtigs waarbij je ook truffel en honing bespeurt.

Waar serveer je een Pomerol wijn bij?

Omdat de wijn grotendeels bestaat uit de merlot druif, past een Pomerol goed bij vleesgerechten zoals lam of kip die worden geserveerd met een rijke saus.

De prijs

De prijs van een Pomerol varieert nogal. Er zijn flessen van nog geen 10,00 euro. Maar je komt ook hele exclusieve flessen van duizenden euro’s tegen.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: