De smaakvolle mousserende wijn prosecco wordt alsmaar populairder en wordt dan ook steeds vaker gedronken als alternatief voor champagne. Gezien de heerlijke afdronk van deze van oorsprong Italiaanse bubbel is dat natuurlijk niet zo gek. Bovendien is het vaak net wat meer betaalbaar dan champagne, zodat hij toegankelijk is voor een groot publiek. Als je nu zelf ook een lekkere fles prosecco wilt bestellen is het natuurlijk van belang om te kiezen voor een variant die perfect past bij je persoonlijke smaak. Om je nu een beter idee te geven van wat prosecco is en voor welke soort jij het beste kunt kiezen zijn we voor je op onderzoek gegaan. Geniet van onze tips en vervolgens van je heerlijke glaasje prosecco!

Wat is prosecco precies?

Prosecco is een mousserende wijn die wordt gemaakt van witte druiven uit bepaalde regio’s in Italië. Hoewel er tegenwoordig ook steeds meer wijnhuizen uit andere landen ‘prosecco’ op de markt brengen, mogen zij deze naam officieel niet voeren. Er zijn strenge eisen vastgesteld voor de echte prosecco. Zo moet minstens 85% van de gebruikte druiven van de glera-variant zijn. Bovendien dient het productieproces in bepaalde delen van de regio’s Veneto of Friulo plaats te vinden. In andere streken van Italië worden vergelijkbare mousserende wijnen gemaakt van de glera-druiven, maar deze staan dan bekend als glerawijnen. Vanwege zijn volle fruitig-zurige smaak en heerlijke bubbelige afdronk is prosecco het ideale drankje om te serveren tijdens een feestje. Of het in een feestzaal is, gewoon lekker thuis of juist op het werk, met een echte prosecco erbij kan de avond niet meer stuk!

De geschiedenis van prosecco

Om je wat meer te vertellen over de historie van prosecco nemen we je graag mee naar de Italiaanse streek Veneto. Om precies te zijn naar het schitterende en glooiende heuvellandschap tussen Conegliano en Valdobbiadene. Hier groeit al vele eeuwen lang de glera-druif, die tegenwoordig ook wel de prosecco-druif genoemd wordt. Er wordt zelfs gezegd dat ook de oude Romeinen in hun tijd al een voorloper dronken van de prosecco die wij nu kennen. Zeker is dat de glera-druif er al minstens tweehonderd jaar groeit. Na de oogst ondergaan de druiven twee gistingsprocessen. Er zijn meerdere methodes waarop de tweede vergisting kan worden ondergaan. Er kan worden gekozen voor een vergisting in de fles (de zogenoemde méthode traditionnelle) of vergisting in de tank (de méthode Charmat). De beide methodes hebben ieder hun eigen voordelen. Opmerkelijk genoeg hebben ze echter geen invloed op wat voor soort het uiteindelijk wordt.

Welke soorten prosecco bestaan er?

Als we kijken naar het aantal soorten prosecco vinden we vaak maar twee varianten: de spumante en de frizzante. Voor wie goed oplet is er echter nog een soort te ontdekken: de tranquillo. Het grote verschil tussen de frizzante en de spumante zit hem in de aanwezige koolzuurdruk. Deze druk ontstaat tijdens het gistingsproces en is mede bepalend voor het ontstaan van de kenmerkende bubbels in de wijn. Een kortere tweede gistingsperiode zorgt voor een lagere druk en na een langere gisting ontstaat logischerwijs een hogere druk. De tweede gistingsperiode van de prosecco frizzante duurt korter dan een maand en zorgt voor een koolzuurdruk van circa 2,5 bar.

Vervolg

Bij despumante is tweede gistingsperiode langer dan een maand en in deze periode wordt een koolzuurdruk van ongeveer 3,5 tot 5 bar bereikt. De prijs wordt onder meer vastgesteld aan de hand van de druk van de wijn. De accijns bij wijnen boven de 3 bar is een flink stuk hoger dan wijnen onder de 3 bar. Hierdoor is een spumante voor ons in Nederland aanzienlijk duurder dan een frizzante. We hebben naaste de frizzante en spumante ook de tranquillo genoemd. Deze prosecco-variant heeft bijna geen bubbels en is eigenlijk met name in de regio van herkomst populair.

Hoe kun je prosecco het beste drinken?

De smaak van prosecco is het meest optimaal als je hem lekker jong drinkt. Hoewel het veel gedronken wordt als aperitief, maakt het tijdstip waarop je het nuttigt niet zo veel uit. De wijn is immers op ieder uur van de dag heerlijk. Combineer hem bijvoorbeeld met een lekkere lunch, drink hem bij het diner of gewoon afzonderlijk van het eten. Op een temperatuur van 6 tot 8 graden komt de friszurige smaak van de prosecco het meest tot zijn recht. Als je een prosecco met een wat meer uitgebreide bubbel hebt, kun je hem serveren op een temperatuur van 10 tot 12 graden. Zo komt de volle smaak van de mousserende wijn uitstekend naar voren. Net als bij andere mousserende wijnen als champagne is het ook bij prosecco aan te raden hem te serveren in een smal, hoog glas. In een flûte blijven de bubbels het langst aanwezig, wat de smaak beslist ten goede komt en bovendien zorgt voor een optimale drinksensatie.

De beste manier om prosecco te bewaren

Wanneer je je fles prosecco eenmaal hebt opengetrokken is het goed om hem niet te lang te laten staan. Je kunt hem dus het beste zo snel mogelijk opmaken. Dat klinkt niet als een straf, toch? Een fles die te lang openstaat verliest namelijk zijn aantrekkelijke bubbels en smaak. Vind je achterin je koelkast toch nog een oude, geopende fles? Ruik er dan even aan. Als hij niet fris meer ruikt kun je hem het beste weggooien. Ook als je de fles nog niet hebt geopend is het goed om hem snel te gaan nuttigen. Bij een fles die ouder is dan twee jaar gaat namelijk veel van de smaak verloren. Voor een optimale smaakervaring drink je het daarom zo vroeg mogelijk. Op deze manier geniet je van het volledige palet aan smaken zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

Direct je eigen prosecco bestellen

Begin je door al deze informatie al echt zin te krijgen om zelf ook een heerlijk glaasje prosecco te nuttigen? Dan is het tijd geworden om jouw persoonlijke favoriet uit te kiezen. Ga je voor een volle en krachtige spumante of juist voor de meer subtiele frizzante? Over smaak valt niet te twisten. Wel kunnen we je meegeven dat eigenlijk iedere keuze een uitstekende is. Dus of je nu gaat voor een uitgesproken of een ingetogen bubbel, kies gewoon wat jou het meest aanspreekt. Neem een kijkje in ons verrassende en uitgebreide aanbod en selecteer heel eenvoudig jouw ideale variant. Laat de prosecco vervolgens gemakkelijk door ons thuisbezorgen. Voor je het weet ben jij dan klaar om jezelf en je familie, vrienden en collega’s te trakteren op een heerlijk glaasje Italiaanse bubbels!

De beste prosecco aanbiedingen

Zoals je al hebt kunnen lezen is het een product dat jong genuttigd wordt. Het grote voordeel hiervan dat de kosten hierdoor vrij laag blijven. Voor jou als wijnliefhebber is dit natuurlijk ook ideaal. Op deze manier kun je immers tegen een leuke prijs de heerlijkste mousserende wijnen aanschaffen. Door ook onze prosecco aanbiedingen scherp in de gaten te houden kun je bovendien nog meer besparen. Profiteer dus van de beste prijzen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *