Montepulciano Wijn

Montepulciano-wijn

Wie wel eens in de Toscane geweest is, weet dat dit deel van Italië uitnodigt om te blijven. Rijdend langs San Gimignano, met zijn wereldberoemde schoorstenen, kom je langzaam in het zuidelijk deel van de streek, waar de velden volstaan met wijnranken. Plots zie je een heuvel die uit de aarde omhoog gespoten is en waar bovenop een middeleeuws stadje te zien is. Dat is Montepulciano, waar de gelijknamige wijn vandaan komt.

Montepulciano

De Toscane kent zoveel prachtige steden en dorpen dat je ze niet allemaal gezien kunt hebben. Wie echter de kans krijgt om op een mooie zomerdag de heuvel omhoog te lopen naar Montepulciano zal dit nooit meer vergeten. Je komt een prachtige oude stad binnen en hoort lachende mensen, muziek en iets dat op theater lijkt. Het zijn jonge mensen die op het marktplein een opvoering oefenen. Hier, in deze schitterende omgeving, vindt ieder jaar het Cantiere Internazionale d’Arte, het internationale kunst- en muziekfestival plaats.

Heb voldoende tijd

Wie Montepulciano bezoekt, kan het best tijd mee nemen, want je kunt hier zoveel zien. Vanaf de stadsmuur kijk je over de zuidelijke Toscane uit. Een prachtig kleurenfestival. Mocht je op de laatste zondag van augustus in de buurt zijn, mis dan niet de wijnvatenrace, die vooraf gegaan wordt door een optocht in 13e eeuwse kledij. Ook voor kinderen een leuk uitje.

Wijn

De bekendste wijn uit de Toscane is de Chianti. Voor liefhebbers van witte wijn is dat de Vino Santo. Naast deze bekende wijnen is de Vino Nobile, gemaakt van de Sangiovese druif, buiten de Toscane minder bekend. Wie echter deze scharlakenrode wijn een keer geproefd heeft, weet dat hij de buitengewone schoonheid van de streek verbindt met de rijke aarde waarop de druiven groeien. Een Vino Nobile di Montepulciano, zoals de hele naam luidt, is meer dan gewoon een rode wijn. Het is een drank die meteen aan de vakantie herinnert, aan de bijzondere sfeer die de regio ten zuiden van Siena biedt.

Genieten

Een Montepulciano wijn past uitstekend bij rood vlees en wild, maar is net zo lekker bij een zelfgemaakte pizza. Gemaakt zoals hij ook in het stadje zelf gemaakt wordt. Niet rond, maar rechthoekig en belegt met wat de natuur ons schenkt. Probeer eens een pizza met Pancetta, bosui en knoflook. Of zelfgemaakte pasta met room, prosciutto en bieslook. De krachtige Montelpulciano wijn valt hierbij goed in de smaak. Of denk je aan een feestje met vrienden? Ja hoor, hij kan het aan. Het is een wijn die steeds weer verrast door zijn mooie donkerrode kleur die in het licht van een kaars verandert in een jongeling, maar niets van zijn kracht verliest. Het is, bij welke gelegenheid dan ook, een wijn om van te genieten.

Eikenhouten vaten

Deze unieke wijn ontstaat doordat hij een paar jaar in eikenhouten vaten kan rijpen. Reeds in de 17e eeuw wordt hij in gedichten vermeld en sinds 1980 is hij voorzien van het DOCG-predicaat. In 1933 krijgt hij de titel Nobile ofwel nobel. Bij het openen van de fles komt een geur van…, ja hoor, viooltjes je tegemoet, waardoor je direct de verbinding legt met de streek waar hij geboren werd. Een wijn om gewoon van te genieten, voor een gezellig avondje met jouw partner of voor een heerlijk etentje.

De Smaak

Dankzij de toevoeging van rood fruit en de Gentile druif heeft hij zijn vol aroma kunnen ontwikkelen. Montepulciano wijn is verkrijgbaar vanaf zo’n 6 à 7 euro tot ruim in de 50 euro. Algemeen kun je stellen dat deze wijn bloemig, sfeervol, robuust en vooral smaakvol is. Wat betreft zijn eigenzinnig en tegelijkertijd warm karakter is hij wel te vergelijken met een gran reserve uit de Rioja.

Proberen?

Van wijn genieten, betekent rust nemen, even alles op zijn beloop laten en vooral, proberen. Wie de aparte Corbière uit de Frans Pyreneeën kent, kan een wijn met karakter zeker waarderen. Wie nog niet bekend is met eigenzinnige wijnen, zal verrast worden. Een Montepulciano wijn is zo typisch Italiaans, dat kun je niet missen. Bij het inschenken valt hij al op door zijn verschijning. Trots, apart en stralend. Bij de eerste slok laat hij direct weten dat hij er is. Zijn mooie afdronk lijkt op een zomerse ochtend in de streek waar hij ontstaan is. Sluit de ogen en zie jezelf boven op de heuvel staan, kijkend over de wijnranken die zijn druiven gedragen hebben. Het loont, zeker voor hen die op zoek zijn naar iets anders, iets nobels.

Bewaarwijn

Een Nobile di Montepulciano wijn kun je zeker 10 jaar bewaren. Ook dan nog proef je de kersen, de vanille en de viooltjes. Dat geldt zeker voor de iets duurdere wijnen. Maar eigenlijk is het zonde om zo’n lekkernij in de kelder te laten liggen. Een Montepulciano wijn wil gedronken worden, wil dat je er van geniet. Schenk een glas vol, neem de laptop op schoot en kijk naar de foto’s van de stad en de streek en je begrijpt direct waarom hij is, zoals hij is.

Een zonnige wijn

Montepulciano wijn heeft naast karakter en een volle smaak, nog iets wat hem zo bijzonder maakt. Hij heeft de zon opgevangen en meegebracht. Kan het nog beter? Dus, laat hem liever niet links liggen, zeker niet lang. Daarvoor is hij eigenlijk niet gemaakt. Waardeer de kunst die geleid heeft tot het ontstaan van de Nobile di Montepulciano wijn door hem te drinken, in plaats van op te bergen.

Exclusief

Een Montepulciano wijn is een exclusieve wijn, die uitsluitend in de regio Montepulciano gemaakt mag worden. Er bestaat nog een andere Italiaanse wijn die de gelijknamige naam draagt. Dat is de Montepulciano d’Abbruzzo. Dit is echter een wijn uit zuid-Italië en absoluut niet te vergelijken met de nobele en exclusieve Montepulciano wijn uit de zuidelijke Toscane.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: