Meursault Wijn – Alles over meursault wijn

meursault wijn

Meursault wijn is een Franse witte wijn uit de Bourgogne streek die wordt gemaakt van de chardonnay druif. De smaak is perfect in balans want vol en tegelijkertijd ook fris. Deze wijn wordt gezien als vrij exclusief. Dit komt door het kleine oppervlakte waarop de druiven worden verbouwd en de verschillende ondergronden die in combinatie met het koele klimaat voor complexe wijnen zorgen.

Over de streek

Meursault is een Franse gemeente in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De Bourgogne als wijnstreek staat bekend als een ideale plek om de witte chardonnay druif aan te planten. Dit komt door de verscheidenheid aan ondergronden, zoals kalksteen, mergel, klei en leem. Dit in combinatie met het koele klimaat zorgt dat de druiven langzaam rijpen. Daardoor krijgen de wijnen een frisse en zeer gebalanceerde smaak. In de Meursault streek zelf zorgen de verschillende ondergronden ook voor een verschil in de kwaliteit van de wijnen. De Les Genevrières, Les Perrières en Les Charmes wijngaarden zijn bijvoorbeeld zogenoemde premier cru-wijngaarden. Dit betekent dat hier druiven worden verbouwd van hoge kwaliteit. Het gebied zelf is vrij klein, namelijk maar zo’n 5 kilometer.

De rijping en de classificatie

Meursault wijn wordt gerijpt op eikenhouten vaten in kelders. Zo krijg de wijn zijn volle smaak. De wijn krijgt verder de classificatie ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ of AOC. Dit is een kwaliteitslabel waarop bijvoorbeeld de naam van de bottelaar staat, het alcoholpercentage, de precieze inhoud van de fles en de vermelding dat het een van oorsprong Frans product is. Het label op de fles kan ook aanvullende details bevatten over het wijnjaar en de kwaliteit.

Rode Meursault wijnen

Er worden in de streek overwegend witte wijnen geproduceerd. Maar er zijn ook blauwe druiven aangeplant. Circa 5 procent van de wijnbouw in Meursault bestaat uit pinot noir druiven waarvan rode wijnen worden gemaakt. Van alle wijnen uit de streek is circa 2 procent rood.

De smaak van meursault wijn

De smaak van een Meursault is fris en boterachtig. Je proeft er bijvoorbeeld citrus in terug. Omdat de wijn rijpt op eikenhout ontstaan ook aroma’s van vanille, honing, bloesem en noten.

Waar drink je deze wijn bij?

Een Meursault moet je niet kouder drinken dan 12 graden Celsius. Leg een fles dus niet langer dan een uur in de koelkast. Je schenkt deze wijn bij zowel gevogelte als zeevruchten, maar ook volle gerechten zoals een witvis met een roomsaus. De wijn past verder ook perfect bij een risotto met bijvoorbeeld paddenstoelen of een kaasplank met brie.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: