Medoc Wijn – Wijnen uit de Médoc

medoc wijn

Ben je op zoek naar een echte kwaliteitswijn? Dan hoef je met het ruime aanbod uit Frankrijk nooit ver te zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke Médoc wijn? Deze rode topper komt rechtstreeks uit het echte hart van de Franse wijnen: de regio Bordeaux. Dit gebied is ideaal voor heerlijke zomervakanties en ook de druiven genieten hier volop van het klimaat en de omgeving.

Over de regio van herkomst

Médoc wijnen zijn zoals de naam al aangeeft afkomstig uit de regio Médoc. Dit ligt in het zuidwesten van Frankrijk, even boven de stad Bordeaux. Deze naam zegt je vast wel wat. Bordeaux is immers ook de naam van een wijnstreek die over de hele wereld ongekende faam geniet. De wijnstreek Bordeaux is weer opgedeeld in bijna 40 verschillende districten waar de Médoc de meest noordelijke van is. De Médoc ligt aan de rivier de Gironde en mede hierdoor kent de streek een zeer gevarieerde en vruchtbare grond. De mix van grind, kalksteen, kiezen, klei, mergel en zand zorgt ervoor dat de wijnranken optimaal gevoed worden. De gehele streek is maar liefst 15 bij 80 kilometer groot. Hij is verdeeld in twee delen: Bas-Médoc en de Haut-Médoc, waarvan de laatste het meest belangrijk is voor de wijnproductie.

De populairste druivensoorten voor Médoc wijn

In de Médoc streek vind je diverse heerlijke en zeer bekende soorten druiven. De belangrijkste hiervan is de Cabernet Sauvignon, de heerlijke volle blauwe druif die smaak en textuur aan de wijn geeft. Ook de eveneens blauwe Merlot druif is in de Médoc erg populair. Deze soort zorgt voor een meer soepele afdronk en geeft een zeer bijzondere smaak aan de wijn. Andere druiven die in de Médoc worden verbouwd zijn de Cabernet Franc en Petit verdot. Daarnaast is ook de teelt van de Carmenère en Malbec in deze streek gepermitteerd. Daar wordt echter maar weinig gebruik van gemaakt.

Médoc wijn: rood gaat aan kop

Je ziet dus duidelijk dat men zich in de Médoc voornamelijk richt op de productie van rode wijnen. Echter worden er op zeer kleine schaal ook witte wijnen gecreëerd. Deze vind je onder de naam Bordeaux blanc. Ga jij voor een Médoc wijn dan zal dit waarschijnlijk toch een rode variant zijn. Dit is overigens een prachtige keuze waarmee je direct je eigen heerlijke proeverij kunt starten.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: