Marsala Wijn

Marsala wijn

Italië is een van de bekendste wijnlanden in Europa. Niet alleen op het vasteland worden diverse wijnen geproduceerd, maar ook op het eiland Sicilië. Eén van de bekendste wijnen van dit eiland, is Marsala wijn.

Op deze pagina lees je meer over deze wijn. Zo lees je niet alleen hoe deze wijn smaakt, maar ook hoe de wijn geproduceerd wordt en welke soorten Marsala wijn we onderscheiden.

Wat is Marsala wijn?

Marsala wijn is de oudste versterkte wijn van Sicilië. De wijn wordt in het westen van het eiland gemaakt, al sinds het jaar 1773. De grondlegger van de wijn is John Woodhouse, een handelaar die zich specialiseerde in het produceren van versterkte wijn. Hij maakte de eerste versterkte wijn niet voor niets. Dit deed hij namelijk omdat versterkte wijnen in die tijd erg populair waren in Engeland. De eerste Marsala wijnen werden dan ook volop naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd.

De smaak van Marsala wijn

De smaak van Marsala wijn verschilt per wijn. Er zijn namelijk hele zoete wijnen die de naam Marsala dragen, maar ook hele droge wijnen. Sommige wijnen zijn erg krachtig, andere wijnen zijn wat soepeler. Soms wordt er zelfs een smaak aan de wijn toegevoegd. Meer hierover, lees je in de laatste alinea van dit artikel.

De productie van Marsala wijn

Marsala wijn kan gemaakt worden van witte druiven, maar ook van blauwe druiven of van beide soorten druiven. Enkele druivenrassen die gebruikt worden in de productie, zijn Grillo, Damaschino, Pignatello, Nero d’Avola en Inzolia.

Om deze wijn te maken, wordt eerst de most van de wijn gestild. Hier wordt pure wijnalcohol voor gebruikt. Door de most van de wijn met pure wijnalcohol te stillen, wordt de gisting vroegtijdig gestopt. Op deze manier kan het fruit van de most in de wijn goed behouden worden. De unieke manier waarop Marsala wijn geproduceerd wordt, zorgt voor de bijzondere smaak van deze wijn.

Het oogstjaar van de wijn

Marsala heeft nooit een bepaald oogstjaar, ofwel een jaartal dat op de fles getoond kan worden. Dit komt omdat de wijn altijd wordt gemaakt met druiven uit diverse jaargangen. Soms gaat het zelfs om een serie met verschillende soorten jaargangen. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar door druiven uit diverse oogstjaren met elkaar te mengen krijg je de beste kwaliteit.

Verschillende soorten Marsala wijn

Er zijn drie soorten Marsala wijn. Ten eerste heb je de Oro wijn, die goudgeel van kleur is. Deze wijn wordt voornamelijk gemaakt van witte druiven. Daarnaast kun je ook een Ambra wijn kopen, die een bruine kleur heeft. Hier zitten al wat meer blauwe druiven in. De Rubino wijn heeft een robijnrode kleur, net zoals rode wijn. Dit komt omdat ook deze wijn voornamelijk van blauwe druiven gemaakt wordt, net zoals bij rode wijn. De smaken van de Marsala wijnen variëren van secco (droog) tot dolce (zoet). Een Marsala wijn kan ook demisecco zijn. Dit is halfdroog, ofwel een smaak tussen droog en zoet in.

Een secco wijn bevat 40 gram suiker per liter. Een demisecco wijn bevat 40 tot 100 gram suiker per liter. Een dolce wijn bevat meer dan 100 gram suiker per liter. Je kunt je dus wel voorstellen dat een secco wijn beduidend zoeter is dan een secco wijn.

Marsala wijn met een toegevoegde smaak

Sommige Marsala wijnen hebben een toegevoegde smaak. Deze wijnen zijn niet alleen droog, halfdroog of zoet, maar hebben een specifieke smaak. Als er een smaak toegevoegd is aan een wijn, staat dit duidelijk op het etiket. Wil je een Marsala proeven zonder toegevoegde smaak, dan is het dus niet zo moeilijk om deze te vinden. Wil je juist variëren door een keer een wijn met toevoeging te proeven, dan is dit ook mogelijk.

Eén van de bekendste Marsala wijnen met toegevoegde smaak, is de Uovo. De Uovo is een wijn met ei. Misschien niet zo lekker om zo te drinken, maar wel heerlijk in verschillende soorten sauzen. De Uovo wordt dan ook voornamelijk in de keuken gebruikt. Andere wijnen met toegevoegde smaken zijn de Caffè (koffie), de Mandorla (amandel), de Fragola (aardbei) en de Mandarino (mandarijn).

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: