Margaux Wijn

Margaux wijn? Het lijkt wel een successtory uit een film. Een klein dorp met nog geen 1400 inwoners produceert al eeuwen een wijn die over de hele wereld geaccepteerd wordt als top wijn en overal geroemd wordt.

Waar ligt Margaux?

Margaux is een dorp in de Médoc, een regio ten zuiden van Bordeaux. Samen met de dorpen Cantenac, Soussans, Arsac and Labaude, vormt het het aanbouwgebied van de Margaux wijn. Deze elegante, sensuele, zachtaardige, voortreffelijke wijn is overal ter wereld bekend en zorgt altijd voor topkwaliteit.

De geschiedenis van Marqaux wijn

Het sprookje begon, zoals zo vaak, met de komst van de Romeinen. Zij brachten de druivenranken mee, zoals ze dat overal waar ze besloten zich te vestigden deden. Wat toen niemand kon bevroeden was dat de unieke samenstelling van de aarde er voor zou zorgen dat de Margaux wijn zijn prachtig karakter kon ontwikkelen.

De perfecte aarde/grond voor wijnbouw

De grond in deze regio is karig, waardoor de plant haar wortels diep in de aarde moet plaatsen. Hierdoor haalt ze al het goede uit de grond om, samen met een prachtig zonnig klimaat, een druif te ontwikkelen die bij wijnliefhebbers een glimlach tevoorschijn tovert. Een tweede voordeel is dat de aarde een goede drainage heeft, zodat het water niet wegvloeit, maar de plant behouden blijft.

Welke druivensoorten?

In de Margaux regio worden vier druivensoorten verbouwd. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot vormen de basis voor de mooie wijnen. De meest bekroonde wijn, de Premier Cru Château Margaux, wordt, zoals de naam al zegt in het Château Margaux geproduceerd. In totaal levert deze streek 20 cru classé wijnen.

Rode of Witte wijn?

Doordat dit veelal rode wijnen zijn, denkt men wel eens dat er uit deze regio geen witte wijnen komen. Die zijn er echter wel, alleen zij ze zeldzaam. Zo is de Pavillon Blanc du Chateau Margaux AC de waarschijnlijk beste witte Margaux wijn. De jaarlijkse oogst, en dus ook productie, is klein, wat deze wijn extra bijzonder maakt.

De Smaak

Bij het openen ruik je al de vruchten, zoals mango, appel en ananas. Deze geven hem tevens zijn groen-gouden kleur. De honing, vanille en grapefruit zorgen, in samenwerking met het rijpen in eikenhouten vaten, voor die intense smaak. Deze wijn is ideaal bij kreeft en krab.

Karakter van Margaux wijn

Een Margaux wijn heeft karakter. Toch is hij niet eigenzinnig of uitgesproken. Hij is eerder zacht en vriendelijk, maar wel heel duidelijk aanwezig. Een fles openen, betekent een dag van te voren neerleggen om te rusten, ruim van te voren de fles openen en de wijn laten ademen, eventueel decanteren, zodat hij alle oneffenheden achter kan laten, en rustig schenken.

Château Margaux alleen maar goede wijnen

Net als bij iedere wijn hangt alles af van de persoonlijke smaak. Dat geldt zelfs bij topwijnen uit de Margaux. Volgens kenners is er echter één wijn die boven alles uit troont en dat is de Margaux van Château Margaux die sinds begin vorige eeuw geproduceerd wordt. Dit uit de 17e eeuw stammend kasteel biedt meer wijnen aan van, stuk voor stuk, topkwaliteit. De Château wordt echter gezien als hét symbool van de streek. Het grote voordeel van een Margaux wijn is dat er geen slechte bestaat, dus kun je alleen een goede keuze maken.

Veilinghuis Christies

Margaux was, naast de Lafite, zoals de bijzondere Lafite Rothschild, de eerste wijngaard die ooit op een veiling vermeld werd. Een jaar voor de Franse Revolutie, in 1788, staat het in de catalogus van het befaamde veilinghuis Christies. De Margaux wijn maakt dus al heel lang zijn naam waar.

Wijn voor de echt wijnliefhebber

Het is een wijn die iedere liefhebber eens geproefd moet hebben. Is er binnenkort echt iets te vieren? Geef dit dan een extra feestelijke tint door van een Margaux wijn te genieten. Je zult versteld staan van de uitzonderlijke smaak en de heerlijke afdronk. Mits, zoals gezegd, de wijn niet direct bij thuiskomst geopend wordt, maar kan rusten.

De wijn blijft je verassen

Van een Margaux kun je bij iedere slok genieten. Dat heeft en te maken met de tannines die zo duidelijk in de wijn terug te proeven zijn en met het vakmanschap waarmee hij gemaakt is. Of moet dit niet ‘waarmee zij gemaakt is’, zijn, want sommigen benoemen een Margaux wijn als vrouwelijk. Dat hangt samen met het feit dat iedere keer dat je aan de wijn ruikt of ervan proeft de geur, de smaak anders, verrassend, is. Dat hij verleidt en spannend blijft. Dit heeft alles te maken met de ingrediënten, zoals kersen, vanille, specerijen, hout en soms een vleugje kaneel.

Probeer deze wijn uit!

Je kunt heel veel woorden aan een Margaux wijn besteden, maar eigenlijk is er maar een woord dat er toe doet: Doen! Durf een Margaux te kopen en durf je te laten verrassen door wat dit schitterend, met heel veel zorg en moeite, gefermenteerd druivensap alles te bieden heeft. Je zult er geen spijt van hebben, maar eerder beslissen het weer te doen als er een feestelijke gelegenheid voor de deur staat. Of zelfs eerder?

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: