Malbec wijn wordt gemaakt van de druif met dezelfde naam. Deze rode wijn bevat doorgaans veel tannine en heeft daardoor een stevige smaak met fruitige aroma’s. De malbec is een van oorsprong Franse druivensoort die inmiddels over heel de wereld wordt aangeplant en dan met name in Argentinië, waar de meeste wijngaarden met malbec druiven te vinden zijn. Daarnaast is het een van de druiven die nog steeds wordt gebruikt in een echte Bordeaux wijn.

Geschiedenis van de malbec druif

De malbec, ook wel de pressac, auxerrois of côt noir genoemd, werd oorspronkelijk aangeplant in het zuidwesten van Frankrijk. In wijnstreek Bordeaux en dan vooral in de regio Haut-Médoc. In de jaren 50 werd de malbec wel minder populair in de Bordeaux streek nadat bijna driekwart van de oogst werd vernietigd door strenge vorst. De hele oogst in de streek rond Cahors ten oosten van Bordeaux ging verloren. De malbec opnieuw aangeplant langs de oevers van de rivier Lot. In die regio wordt de druif nog steeds veel gebruikt om wijn te maken.

De malbec druif

De malbec druif heeft een dunne schil en rijpt beter bij meer zon en warmte dan bijvoorbeeld de merlot of cabernet sauvignon druiven. Wel is de malbec veel gevoeliger voor weersomstandigheden, zoals vorst, en druivenziekten. Daarom wordt de oogst soms bewust laag gehouden om de kwaliteit te waarborgen. De malbec druif geeft in Frankrijk een intense, violetkleurige wijn. Waar ter wereld deze druif ook wordt verbouwd, het rijpen gebeurt altijd op eikenhout, zodat de smaak zachter wordt. En hoewel de smaak anders doet vermoeden, is de rijpingstijd vrij kort, namelijk maximaal zo’n 10 maanden.

Malbec buiten Frankrijk

Ook buiten Frankrijk wordt de malbec gebruikt om wijn te maken, waaronder in Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Italië. Daarnaast is deze druif in de loop der jaren steeds meer te vinden in Zuid-Amerika. In bijvoorbeeld Chili en Argentinië wordt de malbec gebruikt in de zogenoemde cépage wijnen, dus wijnen die maar van één druivensoort worden gemaakt en ook onder die naam worden verkocht. In Argentinië is de malbec bovendien de meest verbouwde druivensoort.

Malbec wijnen

Een Franse Malbec wijn is vrij donker en bevat veel tannine. Je proeft vaak de smaak van rode vruchten. In Argentinië zijn Malbec wijnen juist wat soepeler, met aroma’s van donker fruit zoals zwarte bessen. In Nieuw-Zeeland en Australië wordt de malbec druif meestal gebruikt in een blend met de merlot druif, die minder tannine bevat.

Bij welke gerechten drink je een Malbec wijn?

Bij een Malbec met een hoger tanninegehalte past een goed stuk vlees, zoals een rollade. Een Argentijnse Malbec past juist weer goed bij een stevige stamppot of een bord pasta, maar kun je ook zeker bij een borrel met zachte kaassoorten schenken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *