Lugana wijn

Lugana-wijn

Lugana wijn is een wijnsoort die eigenlijk al ontzettend lang gemaakt wordt. Toch hebben de meeste mensen nooit van deze soort gehoord. De reden hiervoor is dat deze wijn lange tijd vooral gedronken werd door de lokale bevolking. Lugana werd dus nooit erg populair buiten de grenzen van Italië.

De wijn is dus een Italiaanse wijnsoort en wordt voornamelijk geproduceerd ten zuidoosten van het Gardameer. Deze wijnstreek valt eigenlijk precies tussen twee provincies in: Brescia en Verona. Lugana wijn heeft nooit bij de meest populaire wijnsoorten uit Italië gehoord. Daar komt nu langzaam maar zeker verandering in. Sinds een jaar of twintig zijn steeds meer wijnliefhebbers bekend geworden met deze heerlijke Italiaanse drank. Lugana is sinds een aantal jaar dus populairder geworden.

Hoe wordt Lugana wijn gemaakt?

Lugana is duidelijk een lokale wijn. De drank wordt namelijk gemaakt met de Turbiana druif. Deze druivensoort komt eigenlijk alleen maar voor in het gebied rondom het Gardameer. Het is dus niet gek dat alleen de mensen in deze regio bekend waren met Lugana. De regio van het Gardameer heeft een rijke geschiedenis op het gebied van wijn.

Hierdoor vermoeden veel wijnkenners dat de Turbiana druif een eeuwenlange selectie heeft doorstaan. Een Lugana wijn moet dan ook altijd voor minstens 90 procent van Turbianan druiven worden gemaakt, anders mag de wijn geen echte Lugana worden genoemd.

De karakteristieken van Lugana

Het is fijn om te weten waar een wijn vandaan komt, maar hoe kan je Lugana nou precies herkennen? Deze witte wijn heeft de typische kleur die je kan verwachten bij witte wijnen: een variatie tussen lichte gele en groene tinten. Wat uniek is aan deze witte wijn is dat Lugana gerijpt kan worden. Er zijn maar weinig witte wijnen waarvan de druiven een rijpingsproces toelaten. Het is dus mooi om te zien hoe een witte wijn verandert na dit proces.

De Lugana krijgt een blonde uitstraling en verliest dus die bekende groene tint die veel witte wijnen hebben. Je kunt een Lugana vier tot wel vijf jaar laten rijpen. Dat komt de smaak eigenlijk alleen maar ten goede. Maar wat is die smaak nou precies? De Lugana is een droge witte wijn die een erg frisse smaak heeft. De smaak is wat intens, maar tegelijkertijd goed in balans. De wijn wordt oorspronkelijk vooral als aperitief gedronken, maar past ook goed bij een stukje kaas.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: