Griekenland wordt niet zo snel geassocieerd met wijn, zeker niet wanneer je het land plaatst in het rijtje van andere grote Europese wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Duitsland. Toch is dit niet terecht want het waren juist de Oude Grieken die als een van de eersten met wijnbouw begonnen. Tegenwoordig is er een breed scala aan Griekse kwaliteitswijnen, waarvan de Retsina de bekendste is.

Een lange wijn geschiedenis

Al in de 7e eeuw voor Christus werden de eerste druiven aangeplant in Griekenland. Bovendien waren het de Oude Grieken die op diverse plaatsen langs de Middellandse Zee wijnbouw introduceerden. Wijn was zeer belangrijk. Het was niet alleen de voornaamste drank voor de Griekse bevolking maar wijn werd ook gebruikt voor religieuze vieringen en begrafenissen. Daarnaast werd wijn geëxporteerd naar omliggende gebieden, zoals Egypte en Etrurië, wat we vandaag de dag kennen als Toscane.

Vervolg geschiedenis

Om ervoor te zorgen dat de wijnen goed bewaard bleven voor de export, werden ze aangelengd met zeewater. Rond de Middeleeuwen kreeg Griekenland meer concurrentie van landen als Italië en Frankrijk. Bovendien viel het land ten prooi van de Ottomaanse overheersing en kwam de Griekse wijnbouw daardoor eigenlijk stil te liggen. Het zou nog tot aan de Tweede Wereldoorlog duren tot de wijnproductie weer enigszins herstelde. Dankzij de modernisering is de wijnbouw in Griekenland in recente jaren weer tot bloei gekomen.

Ideaal klimaat voor wijnbouw

Het mediterrane klimaat in Griekenland, met hete zomers en winters die van korte duur zijn, is ideaal voor de aanplanting van druiven. De wijngaarden zijn daarom wijdverspreid maar liggen meestal wel dichter bij zee om de echte hitte en uitdroging van de wijnranken tegen te gaan. In Griekenland zijn ruim 300 verschillende inheemse druivensoorten, waaronder de malagouziá, limnio, mavroudi, debina, assyrtiko en roditis. Er groeien ook niet-inheemse, internationaal bekende, druivensoorten in Griekenland, zoals de sauvignon blanc, de cabernet sauvignon en de chardonnay.

Wijnstreken in Griekenland

Met name rond centraal Griekenland wordt veel wijn gemaakt. In de regio Euboea wordt vooral de beroemde retsina gemaakt van de savatiano druif. In het noordwesten, net onder Albanië ligt de streek Epirus waar wijn wordt gemaakt net als rond Thessaloniki in de noordelijke regio Makedonia en op het schiereiland Peloponnesos. Naast het vasteland van Griekenland wordt ook op de eilanden veel aan wijnbouw gedaan. Hier wordt onder andere de bekende zoete witte muscat wijn gemaakt op het eiland Samos.

De Griekse Eilanden

De Egeïsche eilanden produceren gezamenlijk zo’n 150.000 hectoliter aan wijn per jaar. Verder is Kreta goed voor een vijfde van de gehele Griekse wijnproductie, waarbij veel wijnen worden gemaakt van de mandilaria en kosifali druiven, die bekend staan om hun kwaliteit. In centraal Griekenland, het schiereiland Attika en op Evia wordt in totaal de meeste wijn geproduceerd, gezamenlijk meer dan 2 miljoen hectoliter. Hier wordt vooral Retsina gemaakt, net als rode wijn van de roditis druif.

Bekendste Wijn

Retsina is waarschijnlijk de bekendste Griekse wijn. Die wordt gemaakt van de inheemse, witte savatiano druif. Ooit werd de wijn bewaard in oude Griekse kruiken, amforen, die werden dichtgemaakt met hars. Dit gaf de Retsina zijn uitgesproken hars smaak. Tegenwoordig worden moderne technieken gebruikt en wordt de herkenbare harssmaak gecreëerd door hars toe te voegen aan de basiswijn.

Kwaliteit van Griekse wijnen

Griekse wijnen zijn opgedeeld via een specifiek classificatiesysteem. Een zoete wijn krijgt meestal de classificatie OPE, die te herkennen is aan een blauw zegel op de fles. Dit betekent dat de wijn uit een specifiek gebied komt. Heeft de wijn een roze zegel en de classificatie OPEP, dan gaat het om een droge wijn van hoge kwaliteit uit een specifieke regio. Wijnen die geclassificeerd zijn als Réserve of Grande Réserve zijn wijnen van hoge kwaliteit met een lange rijpingstijd. Vins de Pays wijnen kunnen gemaakt zijn van zowel inheemse als internationale druiven en er zit geen specifieke regio aan verbonden. De zogenoemde tafelwijnen zijn feitelijk alle commercieel gemaakte wijnen, maar ook soorten die tot stand komen via de traditionele vinificatie.

Griekse wijn bij welk gerecht?

Een zoete Muscat wijn past goed bij bijvoorbeeld een gerecht met meloen. Een Retsina past perfect bij Griekse gerechten als moussaka en souflaki.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *