Elzas Wijn: Veelsoortig en Beroemd

elzas-wijn

Veel mensen kennen de wijn uit de Elzas, of zoals de Fransen zeggen: Alsace. De Elzas is een regio in het noordoosten van Frankrijk en is door zijn klimaat en bodemsoort ideaal voor de druiventeelt. Vele beroemde wijnen zijn dan ook afkomstig uit dit gebied. De vele soorten Elzas wijn zijn populair en worden veel gedronken.

De streek

Het wijngebied van de Elzas is een lang en uitgestrekt gebied. Het ligt aan de oostkant van het gebergte De Vogezen en in het westen tegen het Rijndal. In het noorden begint de Elzas bij de plaats Straatsburg (Bas- Rhin) en stopt bij het zuidelijker gelegen Mulhouse (Haut- Rhin). Wijnen uit de Haut- Rhin zijn beter dan de wijnen uit de Bas- Rhin. De Vogezen beschermen het gebied tegen de koelte en neerslag uit het westen en noorden. Hierdoor heeft het gebied een aangenaam en droog klimaat dat uitstekend geschikt is voor de teelt van druiven. De bodem bestaat uit lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze bodemsoorten bezitten de wijnen uit de Elzas diverse aroma’s en smaken.

De Elzas wijn

Er worden zoveel verschillende soorten wijn geproduceerd in de Elzas dat je niet kunt spreken van één typische Elzas wijn. Witte wijnen worden het meest geproduceerd (93 procent), waarvan het overgrote deel ‘stil’ (niet mousserend) is. De laatste jaren zijn mousserende wijnen uit de Elzas wel sterk in opkomst. Er wordt een klein percentage rode wijn gemaakt. Dit zijn altijd rosé- achtige wijnen. Wijn uit de Elzas zit vrijwel altijd in een kenmerkende hoge fles: de ‘flûte d Alsace’. In tegenstelling tot andere wijnen uit Frankrijk wordt Elzas wijn niet genoemd naar de plaats waar de wijn gemaakt is, maar naar de soort druif die gebruikt is.

Wijnsoorten uit de Elzas

In de Elzas worden Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris en Muscat gezien als de beste (edele) wijnen, maar er zijn nog vele andere soorten wijn uit de Elzas. Riesling is de meest aangeplante druif en heeft een frisse, fruitige smaak. De mensen uit de Elzas zelf beschouwen Gewurztraminer als de beste Elzas wijn. Het is een stevige, zoete wijn met een rijk aroma. De Pinot Gris is eveneens weelderig en rijk van smaak. Muscat bestaat uit twee soorten druiven. Dit is een fruitige wijn die naar verse druiven smaakt. De enige rode druif in de Elzas is de Pinot Noir. Deze rode wijn is fruitig en smaakt een tikkeltje naar kersen.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: