De Italiaanse rode Chianti wijn heeft zijn herkomst in een wijnbouwgebied met dezelfde naam, dat ligt in Toscane, zuidelijk van Florence (of Firenze, de Italiaanse benaming). De wijnstreek van nu is met zijn ca. 70.000 hectare een stuk groter dan het oorspronkelijke herkomstgebied, het is zelfs groter dan het gebied van de Bordeaux in Frankrijk.

Geschiedenis

In 1840 was het een baron, Bettina Ricasoli, die bepaalde hoe de Chianti zou worden samengesteld. Hij wilde een frisse, toegankelijke rode wijn maken. Volgens zijn regels zou deze nieuwe wijn voor minstens 70% rode Sangiovesedruiven moeten bevatten. De andere 30% moest uit witte druivenvarianten bestaan. Tegenwoordig gaat het om zelfs 80 tot 100% Sangiovesedruiven en is het aandeel witte druiven dus nog fors kleiner. Sinds 1932 zijn er strenge overheidsregels voor wat betreft de grenzen van het gebied waarbinnen men Chianti wijnen mag maken.

In de jaren zestig werd ook de Chianti wijn nog gebotteld in de traditionele mandflessen. In de afgelopen decennia is er veel veranderd: ook de Chianti wordt nu in de bekende wijnflessen (ook Bordeauxflessen genoemd) gebotteld. De wijnen zijn ook kwalitatief een stuk beter geworden. Vanwege toeristische, nostalgische redenen is hij wel ook nog in mandflessen (fiaschi) verkrijgbaar.

Bodem en klimaat

De beste Chianti’s komen van kalk- en steenachtige gebieden op een paar honderd meter hoogte. Deze grond bevat behalve kalk ook veel mineralen. Een andere bodemsoort die ook een goede basis is voor kwaliteitswijn bestaat uit zand, klei en leisteen of mergel.

Deze wijnstreek kent een typisch, mild Middellandse Zeeklimaat. De winters zijn er zacht en nogal nat, de zomers heet en erg droog. Regelmatig geeft het tekort aan regen problemen in het bloeiseizoen. Irrigatie is vanwege het predikaat echter alleen in noodsituaties toegestaan.

Kleur, geur en kwaliteit

Chianti wijn is over het algemeen helderrood van kleur. Hij ruikt fris en fruitig. Bloemig ook, naar viooltjes. Wat betreft kwaliteit: er zijn uitmuntende Chianti’s maar ook hele matige. De meest wijnen kunnen het best jong gedronken worden. De allerbeste Chianti’s bestaan bijna alleen maar uit rode druiven, zijn daardoor donker van kleur (oranjerood) en komen pas later goed op dronk.

Het hele Chianti wijngebied heeft het DOCG-predikaat, wat enigszins discutabel is. De goeie Chianti wijnen verdienen dit kwaliteitskeurmerk absoluut, maar de minder goede lang niet altijd. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat de toekenning van deze predikaten een politieke (en economische) keuze is.

Voorwaarden om het DOCG-predikaat te mogen dragen zijn o.a. dat de wijn tenminste 80% Sangiovesedruiven bevat en een alcoholpercentage van minimaal 12% heeft. Verder zijn er afbakeningen van gebieden voor de toevoeging Classico en regels bij het lageren voor de Riserva.

De betere wijnen

Binnen het enorme Chianti wijngebied worden de Bruno di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano (beide uit de provincie Siena) en de Carmignano (uit de buurt van Florence) wel als de beste wijnen gezien.

Een wijn die zeker ook het noemen waard is weliswaar een dessertwijn maar bijzonder van kwaliteit: de Vin santo. Deze wordt gemaakt van druiven die de hele winter op strooien matten hebben liggen drogen. Door dit langdurige droogproces gaat het suikergehalte omhoog en ontstaat de basis voor een zoete, behoorlijk zware wijn. Zoals met veel kwaliteitsproducten echter worden hier ook erg slechte namaakwijnen van in omloop gebracht.

Combinatie met eten

Een Chianti smaakt altijd goed bij pastagerechten (bij voorkeur met tomatensaus) en antipasti. De Classico variant doet ’t prima bij gerechten met vlees zoals eend, lamsbout en rosbief. Ook een aantal frisse kazen gaan goed samen met de Classico, we noemen hier een belegen of jonge Gouda kaas, maar ook jonge Italiaanse of Engelse kazen combineren goed.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *