Blauwe wijn? Bij een prachtige zomerdag hoort een strakblauwe lucht, een helderblauwe zee en azuurblauwe wijn. Jawel, blauwe wijn en een chardonnay nog wel.  Voor veel wijnliefhebbers zal het misschien even wennen zijn dat er naast de klassieke rode wijn, witte wijn en rosé ook een blauwe variant is. De blauwe wijn, met een zoete smaak en een geheel eigen gezicht. Deze chardonnay was niet de eerste blauwe wijn die verkrijgbaar was en in de wijnwereld. We zullen u kort meenemen in de wereld van de blauwe wijn.

Gïk

In 2015 werd door een groep jonge Spanjaarden,  voor het eerst een blauwe wijn op de markt gebracht. Onder de naam Gïk veroverden ze een plekje in de wijnwereld door zich te profileren als revolutionairen. Vol trots lieten ze weten dat ze niets hebben met bestaande wijntradities en als je Gïk drinkt, drink je innovatie en creatie. Je overtreedt regels en niet voor niets is het blauwe goedje volgens deze jonge honden perfect te combineren met eten als Nacho’s, Sushi en Tzatziki. Het is niet helemaal vreemd dat de makers van deze eerste blauwe wijn zich zo presenteren, omdat de reacties in de behoudende wijnwereld zeker niet mals waren. Lang niet iedere wijnliefhebber vindt blauwe wijn ook echt wijn en waar de prachtige blauwe kleur bij een cocktail heel goed werkt, ligt dit bij wijn toch moeilijker.

Wijnhuis Santa Margarita

De geboorteplaats van de blauwe chardonnay wijn is het wijnbouwgebied Tierra de Castilla La Mancha vlakbij de Spaanse hoofdstad Madrid. Het gebied La Mancha is natuurlijk niet alleen bekend van de grote wijnhuizen, maar ook van Don Quichot. Waar Don Quichot het niet kon winnen van de windmolens, moet wijnhuis Santa Margarita het net als Gïk ook opnemen tegen de conservatieven in de wijnwereld. Waar bij Gïk gebruik wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, heeft dit wijnhuis ervoor gekozen om alleen met chardonnay druiven te werken en de kleur via een volledige natuurlijk wijze te verkrijgen.

Hoe wordt blauwe wijn gemaakt?

Deze wijn is gemaakt van een mix van rode en witte druiven, hieraan toegevoegd zijn natuurlijke kleurstoffen uit planten. Dit laatste is volgens velen een doodzonde en daarom zou het volgens hen geen echte wijn zijn. Of ze hierin gelijk hebben, is maar de vraag. In elk geval is deze blauwe wijn gemaakt van druiven, heeft het een alcoholpercentage van 11,5% en smaakt het naar wijn, dus zo groot kan het probleem nooit zijn.

Kleurstof

De opvallende kleur wordt hier gehaald uit anthocyaan, een natuurlijke kleurstof die in schil van de blauwe druif zit. Het is echt een volledig natuurlijke kleurstof en ook de prachtige paarsrode kleur van de rode kool komt hieruit voort.Hoewel de Pasion Blue Chardonnay, zoals de blauwe chardonnay gedoopt is, volgens het wijnhuis 100% natuurlijk is, zeggen ook hier de echte puriteinen dat de schil van de blauwe druif een extra toevoeging is en dat het daarom geen wijn mag heten. De vraag is waarom een chardonnay met een alcoholpercentage van 11% die gewoon naar wijn smaakt, geen wijn mag heten.

Kan het of kan het niet?

Een groot deel van de wijndrinkers zal even de wenkbrauwen fronsen als ze een glas blauwe wijn geserveerd krijgen en ook enkele importeurs hebben lang nagedacht om deze wijn in hun assortiment op te nemen. Omdat het eigenlijk gewoon een witte wijn is met de blauwe kleur uit het schilletje van de blauwe druif is het goed verdedigbaar om deze wijn te verkopen als wijn. Mocht het echter geen wijn genoemd mogen worden, dan nog is het verstandig om deze drank te verkopen, omdat het door steeds meer mensen graag gedronken wordt. Uiteindelijk kijkt een importeur als echte ondernemer gewoon naar de verkoopcijfers en zolang deze een mooi beeld laten zien, is er geen enkele reden om geen blauwe wijn te verkopen.

Waar smaakt ‘blauw’ naar?

Omdat de kleur blauw in natuurlijke producten bijna niet voorkomt, roept het qua smaak geen verwachtingen op en staat de consument er dus onbevangen in. Rode kleuren komen we vooral tegen bij zoete vruchten als aardbeien en groen staat symbool voor gezonde groentesoorten, maar bij blauw hebben we eigenlijk amper een referentiekader. Smurfenijs en Blue Curaçao is blauw, maar dit staat zover bij wijn vandaan dat we dit er niet mee associëren. Blauw is dus vreemd, maar het is zeker niet fout.

Bijzondere smaaksensatie

De kleur blauw heeft amper invloed op de smaak. Eigenlijk drink je dus gewoon een witte chardonnay, maar toch zullen maar weinig mensen dit zo beleven. Onze zintuigen misleiden ons, onze hersenen worden door de blauwe wijn toch misleid en laten ons liever iets anders proeven dan in het glas zit.Misschien maakt dit het drinken van een blauwe wijn, en dan vooral de blauwe chardonnay, extra bijzonder. Wel smaakt de blauwe chardonnay iets zoeter dan de normaal gesproken zuurdere witte wijn.

De zoetige smaak is nodig, omdat anders de blauwe kleur naar de bodem zou zakken. Waar de smaak dus maar iets afwijkt van haar witte zusje geeft de blauwe chardonnay ons een extra smaaksensatie, die vreemd genoeg meer met onze ogen dan met onze smaakpupillen te maken heeft. Alleen voor deze sensatie is het drinken van deze blauwe chardonnay al de moeite waard.

Heerlijke blauwe wijnen

We laten dus alle discussies maar voor wat ze zijn, we gaan gewoon genieten van deze bijzondere wijnen met de prachtige kleur blauw. Naast de Gïk en de Pasion Blue Chardonnay zijn er nog meer blauwe wijnen te koop, zoals de Vino Azul Chardonnay en de Blú Perfer Vino Azul. Stuk voor stuk opvallende verschijningen op een terrasje en zeker bij mooi zomerweer ziet het er prachtig uit. De smaak doet zeker niet onder voor vergelijkbare witte wijnen, maar alleen het serveren van deze blauwe drank in een mooi wijnglas is al bijzonder.

Het zal misschien voor u nog even wennen zijn, maar het is het proberen meer dan waard. Bent u op zoek naar een lekkere wijn met een mooie kleur, koopt u dan eens een fraaie blauwe chardonnay. Het is niet alleen gewoon een mooie wijn, het is ook nog een streling voor het oog.Laat u dus eens verleiden, stap over uw vooroordelen heen en koop gewoon eens een fles of bestel een glas op een mooie zomerdag. Het kan zomaar zijn dat u vergoed verkocht bent.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *