Bardolino Wijn

Aan de zuidoostkant van het prachtige Gardameer ligt het dorp Bardolini. Het is een authentieke Italiaanse plaats waar het toerisme rond dit meer ooit ontstaan is. Het is ook niet voor niets dat tot op de dag van vandaag de kleine, autovrije kern van dit dorp bezocht wordt door veel toeristen. Natuurlijk kent Bardilino een mooie promenade aan het water en heeft het een mooi plein met daaraan verbonden veel straatjes. Deze straatjes zijn veelal autovrij.  Er is veel horeca en hier wordt vaak de lokale wijn verkocht, de Bardolino wijn. Dit is een frisse rode wijn, die in verschillende kwaliteiten te verkrijgen is.

Slobberwijnen van goede kwaliteit

Een deel van de Bardolino wijn staat niet bekend om hun geweldige kwaliteit, maar omdat het klimaat rondom het Gardameer uitstekend is. Toch is deze  kwalitatief wat minder goede wijn nog uitstekend te drinken. Zo is in een advertentie te lezen dat het een slobberwijn van goede kwaliteit is en zeker als je op vakantie bent, is dit misschien wel precies de wijn die je dan zoekt. Op een terrasje in de Italiaanse zon is zo’n slobberwijn misschien nog heerlijk, maar gelukkig bestaat er ook Bardolino wijn van uitstekende kwaliteit.

Cantine Lenotti

In 1906 begon de familie Lenotti hun wijnbedrijf, waarbij ze in de eerste jaren hun wijnen produceerden op fust en later overgingen op de productie van kwaliteitswijnen die ze alleen nog maar in flessen leverden. Bewust koos de familie Lenotti ervoor om een echte kwaliteitswijn te maken en deze wijn op de markt te brengen als de Bardolino Classico Superiore ook wel bekend als Le Olle. In het wijnhuis wordt veel vakmanschap, jarenlange ervaring en alle knowhow ingezet om van deze Bardolino wijn een echte klassieke wijn te maken. Niet voor niets wordt deze wijn beloond met een DOCG kwalificering, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

Soorten druiven

Voor deze heerlijke wijn worden drie verschillende druiven gebruikt: corvina, rondinella en cabernet sauvignon. Eind september wordt er geoogst en dan wordt direct 70% geperst en gevinifieerd, de rest van de druiven wordt 40 tot 50 dagen gedroogd om daarna pas gevinifieerd te worden. Door het drogen van de druiven krijgt de wijn meer concentraat en mede daardoor wordt de wijn vol, rijk en intens van smaak. Deze wijn is perfect om te drinken bij rood vlees, lamsvlees en kaas.

Wijnmuseum

Mocht u als wijnliefhebber in de buurt van Bardolino zijn, is een bezoek aan het wijnmuseum van fratelli Zeni aan te bevelen. Het staat vol met historische werktuigen, er is veel aandacht voor het ontstaan van de wijnbouw en over alle onderdelen van de wijnbouw is hier iets te zien en te lezen: van druiventeelt, rijping, oogst, verwerking, persing en productie tot botteling. Het museum is niet al te groot, het is gratis toegankelijk en het is mogelijk om een rondleiding te krijgen. Natuurlijk is het mogelijk om Bardolino wijn te proeven en is het uiteindelijk de bedoeling dat u een of meerdere flessen aanschaft.

Een ongecompliceerde wijn

De Bardolino is een ongecompliceerde robijnrode wijn met een frisse, fruitige smaak. Er worden verschillende druiven in gebruikt, waarin altijd de Corvina, tussen de 35% en 65%, en de Rondinella, tussen de 10% en 40% de belangrijkste zijn. Hooguit 20% van de wijn bestaat uit andere druivensoorten en dit kunnen de Molinara, Rossignol, Barbera, Sangiovese, Marzemino, Merlot of Cabernet Sauvignon zijn. Van elk van deze druiven mag echter niet meer dan 10% gebruikt worden.

Corvina Druif

De Corvina druif komt oorspronkelijk uit Kroatië, het is een kleine druif met een dikke schil. Omdat deze druif slechts weinig tannine bezit, kunnen hier alleen lichte wijnen van gemaakt worden die jong gedronken moeten worden. De meeste Bardolino wijnen zijn dan ook ongecompliceerd van smaak en de koosnaam slobberwijn is dan ook niet zo heel vreemd. Gelukkig is het van een ongecompliceerde wijn ook ongecompliceerd genieten en wilt u toch een kwaliteitswijn drinken, is er een met Le Olle een heerlijke variant van de Bardolino wijn met een wat meer gecompliceerde afdronk verkrijgbaar.

admin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: